Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Öngyilkos merénylet Balin?

2002.10.21. 15:17
Öngyilkos merénylő működhetett közre a megsemmisítő erejű bali robbantásokban, állítják ausztrál nyomozók. Szakértők szerint az első pokolgép csali volt, hogy a második több embert ölhessen meg.
A két diszkó előtt elkövetett robbantások közül az elsőben dinamitot hoztak működésbe, amelyet valaki magánál hordhatott, mondta Mick Keelty ausztrál főnyomozó hétfőn az ausztrál rádióban. A második, jóval nagyobb erejű pokolgép röviddel ezután, egy kisbuszban robbant fel. A merénylők a pokolgép készítéséhez műtrágya (ammóniumnitrát) és üzemanyag elegyét használták. "A tervezés kétségtelenül arra összpontosított, hogy annyi embert gyilkoljanak meg, amennyit csak lehetséges" - tette hozzá.

Nem volt harmadik bomba

Egyes szakértők szerint az első, gyenge erejű pokolgépet azért hozták működésbe a Padi klubnál, hogy pánikot keltsenek és maximális áldozatszám céljából az utcára csalják az embereket a közeli Sari klub elé. Brett Swann ausztrál nyomozó azt mondta, hogy a tettesek 50 és 150 kilogramm közötti mennyiségben használtak fel ammóniumnitrátot, amelyet főként műtrágyaként alkalmaznak. Swan szerint nem volt harmadik bomba, mint azt az indonéz rendőrség vasárnap állította.

Testrészek az utcákon

Az indonéz rendőrség szerint e hónapban még biztosan nem nyitják meg a helyszínt, ahol a környékbeli lakosok gyászszertartást szeretnének tartani az áldozatok emlékére. A hátralévő időt a nyomok még tüzetesebb átvizsgálására használják fel. Az APF tudósítása szerint kilenc nappal a terrortámadás után még mindig emberi testrészeket találnak a merénylet helyszínén. A múlt szombati robbantásokban csaknem 200 ember vesztette életét, legnagyobb arányban ausztrál fiatalok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!