Viola
-6 °C
-2 °C

Indonézia is az al-Kaidát vádolja

2002.10.14. 18:49
Az indonéz védelmi miniszter a kormánytagok közül elsőként ismerte be, hogy az al-Kaida Indonéziában tevékenykedik. A nyomozásba már az FBI és az ausztrál hatóságok is becsatlakoztak. A merénylettel vádolt Dzsemáa Iszlámija vezetője az Egyesült Államokat vádolja.
A külföldi szakértők után most már Indonézia is az al-Kaidát és a Dzsemáa Iszlámija vallási fanatikusait vádolja a bali merényletek elkövetésével. "Biztosak vagyunk benne, hogy az al-Kaida itt van" - jelentette ki az indonéz kormány hétfői ülése után Matori Abdul Dzsalil, az ország honvédelmi minisztere.

A terroristavezér az amerikaiakat vádolja

Mint mondta, a bali merényletet az al-Kaida a helyi terroristákkal együttműködve követte el. A védelmi miniszter az első indonéz hivatalos személy, aki elismeri az al-Kaida érintettségét. A helyi hatóságok eddig hivatalosan senkit nem gyanúsítottak. A kormányzat korábban tagadta, hogy al-Kaida terroristák lennének az országban. A Dzsemáa Iszlámija vezetője tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz, egyben az Egyesült Államokat vádolta - írja az AP.

A nyomozáshoz csatlakozott az FBI, számos ausztrál nyomozó is részt vesz a munkában. Indonéz kormányzati források szerint 181 ember vesztette életét a támadásban, a korházi dolgozók 188 áldozatot említenek. A robbanásban háromszázan sebesültek meg.

Vér borít mindent

A Sari klub előtt, ahol a merényletet elkövették, még mindig vér borítja az utcákat - számolt be az Indexnek a helyszínen tartózkodó Simonyi Gábor. "Két robbanás történt, egy kisebb bent a klubban, amit egy autó felrobbanása követett az épület előtt. A mentési munkálatot nehezítette, hogy sokan segítségnyújtás helyett elmenekültek, vagy fotózni, videózni kezdtek" - mondta Simonyi egy szemtanúval folytatott beszélgetése alapján.

Fokozott óvatosság
A kialakult helyzetre tekintettel az indonéziai utak elhalasztását tanácsolja a magyar állampolgároknak a külügyminisztérium. Emellett közleményükben fokozott óvatosságra intette a jelenleg is Indonéziában tartózkodó magyarokat, valamint kérik őket, hogy érdekében jelezzék hollétüket Magyarország dzsakartai nagykövetségén a 00-62-21-520-34-59, vagy a 00-62-21-520-34-60 telefonszámon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!