Valér
-2 °C
0 °C

Ég a Balkán félsziget

2000.08.25. 21:27
Míg Magyarországon enyhülni látszik a meleg, a Balkán félszigeten erdőtüzek pusztítanak: Görögországban ketten meghaltak, Horvátországban egy 16 éves fiatal vesztette életét, Bulgáriában katonákat vezényelt a tüzek eloltásához. A meleg miatt az olasz Alpokban szédítő gyorsasággal olvadozik a hó.

Ketten meghaltak és hat személyt eltűntnek nyilvánítottak, miután csütörtökön Görögország Arkádia tartomány északnyugati részében tomboló erdőtűz Agia Marina falura is kiterjedt. A tűzben számos ház elégett. A helyszínen napok óta harminc tűzoltócsapat próbálja a tűz terjedését megfékezni. Vasso Papandreou görög belügyminiszter vészhelyzetet rendelt el. Arkádia tartományában tombol a legvadabban a tűz, szerte az országban tűzoltók ezrei közel nyolcvan erdőtüzet próbálnak megfékezni. A tűzoltót csak az égi segítségben bíznak, előrejelzések szerint pénteken a tomboló kánikula alábbhagy, és esetleg az eső is elered.

Horvátországban 11 különböző helyen ég a tűz, Petar Jurevic erdőgazdálkodási hivatal munkatárs szerint idén 535 tűz 20367 hektárnyi erdőt és bozótot pusztított el. A két napja, Split dombjain pusztító tűzben egy 16 éves fiatal halálra égett. Dél-Horvátországban, Dubrovnik városához közel a tűz 3000 hektárnyi növényzetet égetett el. A hatóságok Dubrovniktól 50 kilométerre lévő, 12 ezres lakosú Metkovics város kilakoltatására készülnek.

Bulgáriában katonák segítik a tűzoltók munkáját. A bulgár hatóságok szerint 69 erdőtűz volt szerte az országban, ezek közül 26 tovább ég. A térségben közel 10 ember lelte halálát a három hónapja égő tüzek miatt. A bulgár kormány nemzetközi pénzügyi segélyeket vár a tűz okozta közel 19 millió dolláros károk helyreállítására.

A nagy meleg az olasz Alpokat is érzékenyen érinti: a Marmolada hegyoldalon két nap alatt két méternyi jég olvadt el, és az osztrák-magyar csapatok által, az I. világháború idején épített bunker, barakk és tárolórendszer került a felszínre. A jég alól, 2700 méter magasból előkerült egy 80 éve meghalt olasz katona konzerválódott holtteste is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!