Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Orbán szerint tutyimutyi a kormány

2004.07.24. 14:39
A harmadikutas szociáldemokrácia megbukott, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a XV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén. A volt miniszterelnök szerint nem volt szabad és független a tavaszi romániai helyhatósági választás.
A környéken tutyimutyi, sodródó kormányok vannak hatalmon, különösen Magyarországon, mondta az Index helyszíni tudósítójának jelentése szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a székelyföldi Tusnádfürdőn, a XV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén. Ezek a kormányok a volt miniszterelnök szerint képtelenek az uniós előnyöket kihasználni.

A magyar nemzet határokon átívelő egyesülése Orbán szerint megtörtént. A magyarlakta területek és az anyaország politikája nem független egymástól, ezért indokolatlan például az RMDSZ összefogása a román szociáldemokratákkal, ennek köszönhető a Markó Béla vezette párt veresége a helyhatósági választáson.

A tavaszi helyhatósági választást Orbán nem nevezte függetlennek és szabadnak. "Olyan ország nem lehet az Európai Unió tagja, ahol nincs demokrácia" - fogalmazott a pártelnök. Az anyaországi magyaroknak különösen nagy a felelőssége Románia EU felvételével kapcsolatban, mert Magyarország a Romániához legközelebbi tagország.

Orbán szerint Európában a harmadikutas szociáldemokrácia megbukott, Blair brit, Schröder német kormányfő és a magyar "bankárkormány népszerűsége romokban hever". Ennek oka, hogy megpróbálják a lehetetlent, az elsősorban a tőke érdekeit szem előtt tartó szociáldemokrata politikát. Orbán ezért óvta a romániai választókat attól, hogy ősszel hasonló eszméket valló pártra szavazzanak.

Orbán közölte azt is, hogy a kétpártrendszer híve, mert a koalíciós egyeztetések és csatározások lelassítják a kormányzást.

Több ezren Tusnádfürdőn
Több ezer ember gyűlt össze szombat délelőtt a székelyföldi Tusnádfürdőn, hogy meghallgassa Orbán Viktor volt miniszterelnök hagyományos beszédét a XV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Székelyudvarhely polgármestere emlékeztetett arra, hogy a bálványosi szabadegyetem az elmúlt évek során megkerülhetetlen intézményévé vált a kárpát-medencei magyarságnak és a román-magyar párbeszédnek. Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a román és a magyar nép együttműködésétől nagymértékben függ a térség stabilitása és fejlődése. Emil Constantinescu volt román köztársasági elnök egyebek közt arról beszélt, hogy Romániának tanulnia kell a magyarországi integrációs tapasztalatokból.

Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a határok feletti nemzetegyesítés programjának elindítójaként üdvözölte Orbán Viktort, úgy minősítve ezt a programot, mint az európai egységesülési folyamat szerves részét.

(Forrás: MTI)