Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Terroristáknak fizetett védelmi pénzt a Chiquita banáncég

2007.03.19. 19:12
A Chiquita amerikai banánforgalmazó cég hétfőn bűnösnek vallotta magát abban, hogy üzleti kapcsolatban állt egy terrorszervezettel. A vállalat védelmi pénzt fizetett egy kolumbiai félkatonai csoportnak 2001 és 2004 között.

A megszületett vádalku keretében a Chiquita beleegyezett abba, hogy 25 millió dolláros büntetést fizet, ami kicsit több mint a fele annak a haszonnak, amit a kolumbiai banánültetvényein keresett 2001 és 2004 között. A büntetés első részletét június elsején kezdi fizetni az amerikai vállalat.

A banánforgalmazó óriás több mint 1,7 millió dollárt fizetett 1997-től kezdődően a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Egység (AUC) nevű szélsőjobboldali csoportnak.

Az AUC állandóan fenyegette az ültetvényein dolgozókat, és csak a munkások védelmében fizetett a cég a félkatonai csoportnak - védekezett a Chiquita.

A kifizetések azt követően is folytatódtak, hogy a csoportot az Egyesült Államok 2001 szeptemberét követően felvette a terrorszervezetek listájára. A Chiquita 2004-ben eladta kolumbiai leányvállalatát.

A társaság szóvivője most közölte: nincs módjukban ellenőrizni azt, hogy azok a független kolumbiai termelők, akiktől jelenleg banánt vásárolnak, támogatják-e az AUC-t, vagy más szélsőséges csoportokat.