Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Merénylethullám Bangladesben

2002.12.08. 12:50
Több tucatnyi ellenzéki aktivistát tartóztattak le Bangladesben azt követően, hogy ismeretlen tettesek szombaton egy összehangolt merényletsorozatban pokolgépeket robbantottak egy észak-bangladesi város négy mozijában. A merényletek áldozatainak száma vasárnapra 17-re nőtt.
Altaf Hoszain Csoudhuri belügyminiszter elmondta: elképzelhető, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a tettes, de bangladesi radikális ellenzékiek is a gyanúsítottak listáján szerepelnek. A miniszter országos készültséget rendelt el a rendfenntartó erőknél.

Zsúfolt mozikat szemeltek ki

A fővárostól, Dakkától 110 kilométerre fekvő Mimenszingh város szóban forgó négy mozija zsúfolásig tele volt a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző háromnapos örömünnep, az id al-fitr miatt. Az egyik robbanószerkezet akkor robbant, amikor a moziból a tömeg távozott, a másik háromban pedig még előadás közben. A sebesültek száma két-háromszáz fő, közülük 57 válságos állapotban fekszik kórházban.

Diákokat is őrizetbe vettek

A rendőrség Mimeszinghben őrizetbe vett 21 személyt - közöttük diákokat -, Dakkában pedig az ellenzéki Avami Liga párt 39 tagját, közöttük Szaber Hoszain Csoudhuri volt államminisztert és Muntaszir Mamun egyetemi tanárt. Az Avami Liga elítélte tagjainak őrizetbe vételét, és közölte, hogy a merényletek elkövetésének módja a szélsőséges muzulmán csoportokra vall.

Al-Kaida-kapcsolatok

Egy indiai újság novemberben azt írta: az indiai hírszerzés szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének - ha él - a helyettese, az egyiptomi Ajman az-Zavahiri Bangladesben rejtőzködik. A dakkai kormány azonban tagadta ezt.

Bangladesben az utóbbi három évben nyolc pokolgépes merényletet követtek el, a hatóságok feltételezése szerint főleg hazai bűnbandák vagy szélsőséges politikai csoportok. A merényletekben összesen mintegy 80 ember halt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!