Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felgyújtottak egy vonatot az erőszak ellen tiltakozók

2004.08.22. 11:11
Bangaldesben bomba robbant egy a pokolgépes merényletsorozatok ellen tiltakozó ellenzéki nagygyűlésen. A demonstrálók dühükben ezután autókat és egy vonatot is felgyújtottak.
Feldühödött emberek felgyújtottak egy személyvonatot vasárnap Banglades középső részén azt követően, hogy előző nap pokolgépes merényletsorozat pusztított egy dakkai ellenzéki nagygyűlésen.

A szombati robbantásokban a legfrissebb adatok szerint 18 ember meghalt és legalább 300 megsebesült.

A személyvonat a fővárosból, Dakkából indult és Csittagong városába tartott. A rendőrség szerint félő, hogy vannak áldozatai a gyújtogatásnak, de további részletek egyelőre nem ismertek.

A szombati dakkai robbanások akkor következtek be, amikor Sejk Haszina, az ellenzéki Avami Liga vezetője a párt székháza előtt szólásra emelkedett. A pártvezető szemtanúk szerint sértetlen maradt. Az AP fotósa a helyszínen két fel nem robbant kézigránátot is látott.

A Reuters helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a sebesültek között nagyon sok a nő. "Sok robbanást hallottam, és láttam, hogy az emberek mindefelé repülnek" - mondta Rafiqur Rahman a hírügynökségnek.

Az elnöknő titkára, Abdul Jalil a Reutersnek elmondta, Sejk Haszina Allahnak köszönheti megmenekülését.

Párt, politika, erőszak

Az ATN Bangla magántévé arról számolt be, hogy a sebesültek között több vezetői politikus is volt.

A párt feldühödött hívei összetörtek és felgyújtottak több tucat gépkocsit a merénylet elleni tiltakozásul. Egyelőre senki sem vállalta a terrorakciót. A robbantássorozat elleni tiltakozásul vasárnap tucatnyi bangladesi városban zárva maradtak az üzletek és az iskolák.

Az ellenzéki gyűlést eredetileg azért hívták össze, hogy tiltakozzanak egy hónap eleji, Szilhet városában elkövetett pokolgépes merényletsorozat ellen, amelyben ketten vesztették életüket.