Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Megdöbbentette a külügyet a magyar bankok közömbössége

2005.01.07. 11:55
Miközben magánszemélyek, karitatív szervezetek és közintézmények milliókkal támogatják a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozatait, a magyar bankok közül egyedül a Magyar Fejlesztési Bank adományozott nagyobb összeget. A Bankszövetség felhívást tett közzé, amelyben adakozásra szólította fel a bankokat.
Az ország egyik leggazdagabb embere által vezetett OTP Bank pénzt ugyan nem ad, de magára vállalta, hogy a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozatainak pénzt átutaló ügyfeleknek nem számítja fel a kezelési költséget, jellemezte a Külügyminisztérium egyik munkatársa az Indexnek, hogyan viszonyul a magyarországi bankszektor a tragédiához. Úgy tudjuk, hogy a minisztérium felső szintjein is komolyan meghökkentek azon, hogy a Magyarországon az elmúlt évben a legnagyobb hasznot hozó bankszektor nem tett nagy felajánlásokat.

A Bankszövetség agitál

Máshol milliókkal segítik a áldozatokat
A pénzintézetek világszerte komoly felajánlásokkal segítenek a katasztrófa áldozatain. A német Deutsche Banknak köszönhetően tízmillió euróhoz jutnak a rászorulók, a forgalmának kétharmadát a délkelet-ázsiai térségben bonyolító Standard Chartered Bank pedig ötmillió dollárral szállt be a segélyakcióba. A holland Dutch Bank ABN Amro hárommilliós felajánlást tett, míg a Bank of America másfélmillió dollárral segít.

Úgy tudjuk, hogy a Bankszövetség felhívást tett közzé a bankoknak, hogy a jövő hétig adakozzanak. A pénzintézeteket összefogó testület egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy jelentkezett-e bárki is a felhívásra, viszont úgy tudjuk, tőlük függetlenül a Magyar Fejlesztési Bank ötmillió forintot ajánlott fel, amelyet az árván maradtaknak ajánlották fel.

Költségmentes átutalás

Az Magyar Külkereskedelmi Bank a Vöröskereszten és a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül támogatja a károsultakat, tájékoztatták az Indexet a bank sajtóosztályán. A pontos összegeket azonban nem árulták el. A K&H Bank annyit vállalt, hogy rajta keresztül költségmentesen utalhatjuk adományainkat a meghatározott karitatív szervezeteknek. Ugyanakkor felhívták az Index figyelmét arra, hogy a K&H anyacége, a belga KBC 125 ezer dollárral támogatja a károsultakat.

Az Erste Bank szóvivője, Szabó Linda szerint éppen folyamatban vannak az egyeztetések, és a következő időszakban felajánlást tesznek, de részleteket erről nem tudott mondani. Ugyancsak szervezési szakaszban van a HVB Bank, amely szintén nem tudott érdemben nyilatkozni a felajánlásukról.

Magyarországon eddig több mint százmillió forintot adományoztak magánszemélyek és közintézmények a szökőár áldozatainak megsegítésére. Bővebben > > >

Nem számít
Az OTP Bank az OTP lakossági forint számlákról 2005. január 31-ig átutalt adományok átutalási díját visszatéríti, írja közleményében a legnagyobb magyar pénzintézet. "Az adományozók körében tehát a legnagyobb hazai bank nem számítja fel a bankfióki átutalás esetén a 0,2 százalék, minimum 120 forint, maximum 1200 forint, a telebankcenteres átutalás esetén a 0,15 százalék, minimum 90 forint, maximum 900 forint, valamint a mobiltelefonos, wapos és internetbanki átutalás esetén a 0,1 százalék, minimum 60 forint, maximum 600 forint átutalási díjat".