Auguszta
-4 °C
2 °C

Szaddám képe lesz az iraki bankjegyeken

2003.06.11. 10:58
Szaddám Huszein arcképével díszített bankjegyeket nyomtatnak az amerikai hatóságok Irakban, hogy elkerüljék a készpénzhiányt. Az amerikaiak korábban azt ígérték: az összes Huszeint ábrázoló bankót bezúzzák.
Az amerikai illetékesek azt állítják, hogy kénytelenek 250 dináros bankjegyeket nyomtatni Irakban, hogy elkerüljék a válságot. A bankjegyen az egykori diktátor, Szaddám Huszein öltönyben és nyakkendőben lesz látható. Az amerikaiak ezzel egy korábbi ígéretüket szegték meg: pár hete azt ígérték, hogy minden Huszein képével díszítette bankjegyet bezúznak.

Nem bíznak benne

A 250 dináros bankjegy nyomtatásának elindítása mögött az áll, hogy Irakban már csak a tavaly bevezetett tízezer dináros bankjegyek (kb. 2300 forint) vannak nagy számban forgalomban. Ám pont ebben a bankóban bíznak a legkevésbé az emberek, mert állítólag nagyon könnyű hamisítani. Emellett olyan hírek keringenek, hogy a tízezreseket értéktelennek minősítik, mert a fosztogatások során több ezret loptak el belőlük a bankokból. A kereskedők például mindössze a névérték 70 százalékán váltják be a tízezreseket.

új bankók

Ezért az amerikai és brit illetékesek úgy döntöttek: egy rövid ideig inkább Huszein képével ellátott bankjegyeket adnak ki, mint kiváltsák az emberek haragját. Ezen a héten is rengetegen ember vonult a nemzeti bank elé, hogy a tízezresek elértéktelenedése ellen tiltakozzon. Sokan közülük a bankban akarták beváltani a bankót, mert azt állították, hogy máshol nem fogadják el azokat. A jegybank szerint a tízezreseket mindenhol névértéken kell elfogadni, és a hisztéria mögött a spekulánsok állnak. Az amerikaiak fogadkoznak, hogy ha végre megalakul az új iraki kormányzat, akkor új bankjegyeket nyomtatnak.

Régi bankók

Az iraki valuta értéke erősen ingadozott a háború után, főleg az új pénzről szóló pletykák, és a dollár árfolyamváltozása miatt. Sok iraki még az 1991-es öbölháború előtt használt, úgynevezett "svájci dinárból" is tart magánál, mert arra számítanak, hogy az lesz a hivatalos fizetőeszköz. Ezeket a bankjegyeket Európában nyomatták, állítólag nehezebb hamisítani őket, és nem szerepel rajtuk Huszein képe. Az északi, kurdok lakta vidéken még mindig ezt használják, és a piacon is többre tartják ezeket. Egy dollárért például 3,8 svájci dinárt kell adni, míg a Huszein-féle dinárból több mint ezret, jelentette a BBC.