Ödön
1 °C
11 °C

Dél-Afrika: 1350 bányászt kimentettek

2007.10.04. 08:21
Csütörtök hajnalig 1350 bányászt sikerült a felszínre hozni a Dél-afrikai Köztársaságban abból a háromezer-kétszázból, akik még előző nap délelőtt egy aranybánya mélyén rekedtek egy baleset következtében. A több ezer bányász a felvonó egyik elektromos vezetékének a sérülése miatt nem tudott feljönni a felszínre.

A kimenekítettek valamennyien jól vannak a körülményekhez képest - közölte Peter Bailey, a bányászszakszervezet illetékese, aki úgy becsülte, a mentés legalább 10 órán át eltarthat. Az első - 75 fős - csoportot éjjel egy óra után sikerült kimenekíteni.

Kattintson!

Graham Briggs, a szerencsétlenül járt bányászokat foglalkoztató Harmony Gold vállalat igazgatója meggyőződését fejezte ki, hogy az összes munkást épségben felhozzák a több mint két kilométeres mélységből.

A cég szóvivője elmondta: sikerült kapcsolatba lépni a bányászokkal, akik közül, úgy tudni, senki sem sérült meg, s elegendő vizük és oxigénjük van. A bányászszakszervezet képviselője ugyanakkor előzőleg arra figyelmeztetett: a csapdába esett munkások megfulladhatnak, miután 2150 méter mélyen a föld alatt egy szűk helyen kénytelenek összezsúfolódni, ahol a hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot is.

A több ezer bányász - köztük legalább 150 nő - a felvonó egyik elektromos vezetékének a sérülése miatt nem tudott feljönni a felszínre a Johannesburgtól 100 kilométernyire délnyugatra fekvő Carletonville mellett működő bányából, ahol a baleset miatt leállították a termelést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?