Géza
-12 °C
-4 °C

Dél-Afrika: 1350 bányászt kimentettek

2007.10.04. 08:21
Csütörtök hajnalig 1350 bányászt sikerült a felszínre hozni a Dél-afrikai Köztársaságban abból a háromezer-kétszázból, akik még előző nap délelőtt egy aranybánya mélyén rekedtek egy baleset következtében. A több ezer bányász a felvonó egyik elektromos vezetékének a sérülése miatt nem tudott feljönni a felszínre.

A kimenekítettek valamennyien jól vannak a körülményekhez képest - közölte Peter Bailey, a bányászszakszervezet illetékese, aki úgy becsülte, a mentés legalább 10 órán át eltarthat. Az első - 75 fős - csoportot éjjel egy óra után sikerült kimenekíteni.

Kattintson!

Graham Briggs, a szerencsétlenül járt bányászokat foglalkoztató Harmony Gold vállalat igazgatója meggyőződését fejezte ki, hogy az összes munkást épségben felhozzák a több mint két kilométeres mélységből.

A cég szóvivője elmondta: sikerült kapcsolatba lépni a bányászokkal, akik közül, úgy tudni, senki sem sérült meg, s elegendő vizük és oxigénjük van. A bányászszakszervezet képviselője ugyanakkor előzőleg arra figyelmeztetett: a csapdába esett munkások megfulladhatnak, miután 2150 méter mélyen a föld alatt egy szűk helyen kénytelenek összezsúfolódni, ahol a hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot is.

A több ezer bányász - köztük legalább 150 nő - a felvonó egyik elektromos vezetékének a sérülése miatt nem tudott feljönni a felszínre a Johannesburgtól 100 kilométernyire délnyugatra fekvő Carletonville mellett működő bányából, ahol a baleset miatt leállították a termelést.