Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kihallgatták Iliescut a romániai bányászjárás miatt

2006.11.06. 20:46
Ismét kihallgatták gyanúsítottként Ion Iliescu volt román államfőt a hat halálos áldozatot követelő 1990 júniusi bukaresti bányászjárás ügyében. Az ügyészség szerint a politikus is részt vett a bányászok felbújtásában, akik brutálisan szétverték a fővárosban ellene több hete zajló tüntetést. Iliescu az elmúlt négy hónapban nem működött együtt a hatóságokkal.

Az ügyészség ismét gyanúsítottként hallgatta ki Ion Iliescut. A volt román államfőt azzal gyanúsítják, hogy része lehetett a román bányászok felbújtásában, akik 1990-ben fejszékkel, baltákkal, vasdorongokkal, láncokkal felfegyverezve brutális cselekedeteket hajtottak végre Bukarestben.

Iliescut több más személlyel együtt az államhatalom és a nemzetgazdaság elleni bűncselekménnyel, bűnszövetkezetben való részvétellel, rablással, törvénytelen fogva tartással, valamint emberiesség ellen elkövetett bűntettel vádolják.

Elővezetéssel fenyegették

Az ügyészség szerint például Iliescu hívta a román fővárosba a bányászokat, hogy megverjék az Egyetem téren ellene több hete tüntető diákokat. A zavargásokban hatan haltak meg.

A Rompres román hírügynökség szerint a volt államfő a kihallgatás után tagadta, hogy az ügyészek szembesítették volna őt a vádirattal. Biztosította a közvéleményt, hogy a továbbiakban együttműködik a nyomozó hatóságokkal, ha igénylik.

Iliescu legutóbb májusban jelent meg az ügyészségen. A volt államelnök akkor felháborodásának és értetlenségének adott hangot, s az az elmúlt négy hónapban nem is tett eleget az idézéseknek.

A Realitatea TV hírtelevízió úgy tudja, hogy az ügyet vizsgáló Dan Voinea katonai főügyész figyelmeztette őt: ha ezúttal is távol marad, kénytelen lesz rendőri segítséghez folyamodni.

Elúsznak a nagy halak

A bányászjárások áldozatainak egyesülete (AVM) 1997-ben a polgári peres ügyekben illetékes ügyészséghez nyújtotta be keresetét Miron Cozma egykori bányászvezér, Nicolae Camarasescu, "alkalmilag" bányásznak öltözött állambiztonsági tiszt, valamint több politikus ellen.

Az eredeti vádak szerint az ország bányaipari központjaiban ezek a személyek szervezték a feltüzelt bányászok akcióját, ők intézték a fővárosba való szállításukat, s tették ezt "a román államberendezkedés, a fiatal román demokrácia megvédelmezésének" a jegyében.

Az ügyben végül is mindössze két mellékszereplőnek számító személy ellen született hatályos bírósági ítélet 1998-ban. Az AVM vezetői szerint a főbűnösök különböző "kibúvókkal" (elévülés, betegség stb.) megúszták a bírósági felelősségre vonást.

Ion Iliescut az 1989. december 26-án megalakult Nemzeti Megmentési Front elnökévé, 1990 májusában pedig Románia államfőjévé választották. Utóbbi tisztséget 1992 és 1996, valamint 2000 és 2004 között is betöltötte.