Vilma
3 °C
11 °C

Hat hónapot kérnek az ellenőrök

2003.02.15. 12:14
Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint az ENSZ fegyverzetellenőreinek hozzávetőleg még hat hónapra van szükségük annak megállapítására, hogy Irak teljesen felszámolta-e nukleáris programját. Az egyiptomi diplomata a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott a Biztonsági Tanács ülése után. Powell amerikai külügyminiszter szerint a válság megoldása csak hetek kérdése.
El-Baradei a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az irakiak előállnak-e bizonyítékokkal arról, hogy nincsen sem biológiai, sem vegyi fegyverük. Ha ezt dokumentumokkal nem tudják igazolni, akkor az iraki tudósok külföldön, négyszemközt történő kikérdezése az, aminek révén a Biztonsági Tanács megbizonyosodhat arról, hogy Bagdad leszerelte-e tömegpusztító fegyvereit.

Március elsején újabb jelentés

Az ENSZ főellenőrei március 1-én újabb jelentést terjesztenek a Biztonsági Tanács elé, amely nagyköveti szinten ül össze. A BT által megállapított menetrend szerint ugyanis a fegyverzetellenőrök vezetőinek 15 naponként kell jelentést tenniük a testületnek. Erre maga Colin Powell amerikai külügyminiszter emlékeztetett pénteken a BT zárt ajtók mögött tartott konzultációja után. (Mivel március 1 szombati nap, ezért valoszínűsíthető, hogy február 28-án pénteken, vagy március 3-án hétfőn tartják meg az ülést.)

Powell: hetek kérdése

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor az újságírók faggatódzása ellenére nem volt hajlandó megmondani, hogy az Egyesült Államok elfogadja-e azt a pénteken tett francia javaslatot, hogy a BT március 14-én tartson újabb külügyminiszteri szintű ülést. Diplomáciai források szerint a tévéállomások által közvetített nyílt ülést követően zárt ajtók mögött megtartott tanácskozáson a jelenlevő külügyminiszterek közül csak az amerikai és a spanyol utasította el a francia javaslatot. Powell péntek este a CNN tévének nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az iraki válság megoldása "hetek kérdése".