Valér
-1 °C
0 °C

Lemondott az izraeli miniszterelnök

2000.12.10. 16:50
Ehud Barak izraeli kormányfő vasárnap hivatalosan is benyújtotta lemondását Móse Kacav államfőnek. Jasszer Arafat palesztin elnök szerint ez a lépés a választásokig befagyasztja az izraeli-palesztin rendezés folyamatát.
Barak azt követően adta át lemondó levelét Kacavnak, hogy délelőtt a kormányülésen megmagyarázta a kabinetnek döntésének okát. A lemondás 48 órán belül lép hatályba. Ennek ellenére Barak ügyvezető kormányfőként hivatalában marad, és várhatóan indulni fog február elején a miniszterelnöki jelöltségért.

Jasszer Arafat palesztin vezető szerint nincs sok remény arra, hogy a közel-keleti rendezés az izraeli választásokig elmozduljon a holtpontról. Egyben azzal vádolta Barakot, hogy azokat a döntéseket se léptette életbe, amelyről eddig Izrael és a palesztinok megállapodtak.

Csak a miniszterelnök személyéről szavaznak
Mint a Reuters emlékeztet rá, az izraeli törvények értelmében a miniszterelnök lemondása esetében két hónapon belül választást kell tartani az új kormányfő személyének kijelölésére.

Az izraeli parlament, a kneszet egy hete döntött arról, hogy előrehozott választásokat tartanak. Miután Ehud Barak lemondott, csak a miniszterelnök személyéről szavaznak, mert a miniszterelnök lemondása nem vonja magával automatikusan a parlament feloszlatását. A testület tehát tovább működhet eddigi összetételében.

Ha általános választásokat tartottak volna, csak májusban szavaznának, így az ellenzéknek több ideje lenne a felkészülésre.

A televízióban elmondott húszperces beszédében a miniszterelnök úgy fogalmazott: az országban kialakult rendkívüli helyzet, valamint az erőszak csökkentésének és a békefolyamat újraindításának szükségessége miatt döntött úgy, hogy lemond, és újra kéri a nép bizalmát a választáson.

Ebben az esetben azonban kormányfőjelöltként csak olyan személy indulhat, aki tagja a kneszetnek. Ez azt jelenti, hogy Benjámin Netanjahu - aki nem parlamenti képviselő -, nem indulhat a jobboldali Likud tömb színeiben a miniszterelnöki posztért Barak ellen.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelöltsége esetén minden bizonnyal Netanjahu lenne Izrael új miniszterelnöke, ha most tartanák a szavazást. A Likud tömböt jelenleg a keményvonalas Ariel Saron vezeti.

Barak blokkolhatja az előrehozott általános választásokat

Ehud Barak lemondásával elméletileg blokkolhatja az ellenzék által a múlt hónapban benyújtott törvényjavaslat elfogadását, amely előrehozott általános választások kiírására irányul. A javaslatot első olvasatban már megszavazták a képviselők.

Ehud Barak hangsúlyozta: azért döntött úgy, hogy csak miniszterelnöki és nem általános, miniszterelnöki és parlamenti választást kezdeményez, mert a jelenlegi helyzetben, amikor a palesztinok felkelésével kell szembenézni, nem látja szükségesnek belerángatni az országot egy hosszadalmas és bonyolult választási kampányba. Ugyanakkor közölte, hogy ha a kneszet mégis önmaga feloszlatása mellett dönt, úgy a megfelelő időpontban megtartják a miniszterelnöki és a parlamenti választásokat.

Avigdor Liberman képviselő, Netanjahu egyik bizalmas híve jelezte, hogy még szombat éjjel benyújtja a kneszetnek azt a törvénymódosító javaslatát, amely értelmében a Barak által most beharangozott "különleges" (miniszterelnöki) választáson indulhatna olyan személy is, aki nem tagja a parlamentnek. A jobboldali ellenzék pedig közölte, hogy Barak lemondásának ellenére is folytatja a parlament feloszlatására irányuló törvényjavaslat elfogadásának procedúráját.

Ehud Barak 1999. július 7-én lépett hivatalba, miután a választásokon legyőzte az előző kormányfőt, Benjámin Netanjahut.

Tajeb Abd ar-Rahman, a Palesztin Hatóság minisztertanácsi főtitkára első reagálásában Izrael belügyének nevezte a kormányfő lemondását, és jelezte, hogy nem kívánnak beleavatkozni ebbe az ügybe.

Elemzők szerint Baraknak egyre gyengült a pozíciója, mióta nem sikerült megegyeznie Jasszer Arafat palesztin vezetővel a camp davidi tárgyalásokon júliusban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!