Emőke
-4 °C
9 °C

Mészárolják az iraki fodrászokat

2005.02.07. 11:45
Bár a legtöbb támadás a rendőrök és a katonák ellen irányul, fodrásznak lenni még veszélyesebb Irakban. Bagdadban az év első heteiben öt fodrászt öltek meg a szélsőségesek, mert azok, megsértve az iszlám törvényeit, férfiak haját és arcszőrzetét is nyírták.

Új ellenséget találtak maguknak az iraki szélsőségesek. Az iszlám tanításait kötelező érvényű törvénynek tartó lázadók a bagdadi fodrászok ellen indítottak kampányt. Az év első heteiben már öt bagdadi fodrász vesztette életét a terroristák támadásaiban, írja az AP.

Így járt Szadik Abdul Huszein is. A fiatal férfit január 27-én lőtte le egy, az arcát kendővel eltakaró fegyveres. Huszein éppen egy fiatal mérnök, Imad Hamad haját nyírta. A támadó Hamadot is hasba lőtte.

Hamad apja, Hamad al-Dulaimi a külföldről beszivárgott szélsőségeseket vádolja. "Az arab szélsőségesek mészárolják gyermekeinket, csak hogy zavart okozzanak. De minket nem tántoríthat el zendülésük", nyilatkozta az AP-nek.

A környéken lakók komolyan is gondolják al-Dulaimi szavait. A bagdadi Dora városrész, ahol a legtöbb fodrászt megölték, gyakori terepe a szunnita szélsőségesek és az iraki és amerikai biztonsági erők összecsapásainak. Ennek ellenére az utcák népesek, gyerekek fociznak, asszonyok cseverésznek, írja az AP. Az idillben csak a fodrászok rettegnek.

"Még azt is megtiltják nekünk, hogy a legújabb divat szerinti frizurák képeit kiakasszuk", mesélte az AP-nek a huszonötéves Ali Huszein, a környék egyik népszerű fodrásza. Szaid Abdulhoz hasonlóan őt is halállal fenyegették a szélsőségesek, amiért férfiak szakállát és haját vágja. Immár titokban, nehogy feldühítse a lázadókat. "Nem akarok meghalni, de csődbe sem akarok menni", magyarázza.

Az iszlám vallás előírásai, a zsidó valláshoz hasonlóan tiltják a haj és az arcszőrzet nyírását. A tiltó szabályoknak már nyoma is van, az AP tudósítása szerint Dora városrészben egyre több loboncos hajú, hosszú kecskeszakállas fiatalt látni.