Piroska
3 °C
3 °C

Szigorú biztonsági intézkedések az EU csúcstalálkozón

2002.03.15. 14:29
Soha nem látott biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a kétnapos EU csúcstalálkozó Barcelonában. A tanácskozáson a gazdasági és társadalmi reformok mellett nemzetközi témák megvitatására is sor kerül. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek barcelonai csúcsértekezletén az elnöklő José María Aznar spanyol miniszterelnök a tagjelöltek vezetőit üdvözölve külön is köszöntötte Magyarországot a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.
A tanácskozás fő témája a gazdasági és társadalmi reformok lesznek, beleértve a bürokrácia csökkentését, továbbá a munkaerő és a piacok liberalizálódásának kérdését is - adta hírül a BBC. Először vesz részt a teljes tanácskozáson a 13 tagjelölt ország kormányfője, amelyek közül lehet, hogy tizet még az évvégén csatlakozásra invitálnak. Az európai országok vezetői várhatóan nemzetközi témákat is megvitatnak, mint például az izraeli-palesztin konfliktus kérdése, Irak, a Balkán és Zimbabwe helyzete.

Orbán Viktor Barcelonában
Az Európai Unió állam- és kormányfőinek barcelonai csúcsértekezletén az elnöklő José María Aznar spanyol miniszterelnök a tagjelöltek vezetőit üdvözölve külön is köszöntötte Magyarországot a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Aznar meleg hangú üdvözlete nyomán a tizenöt tagország és a 13 tagjelölt vezetői tapssal köszöntötték Magyarországot, Aznar pedig a tagjelöltek között elsőként Orbán Viktor miniszterelnöknek adta meg a szót. A kormányfő felszólalásában biztosította az EU csúcsértekezlet résztvevőit, hogy Magyarország a csatlakozás után hozzá fog járulni az EU gazdasági növekedésének erősítéséhez.

Kulcsszó a liberalizáció

A viták középpontjában várhatóan a gazdasági reformok megvalósításának módja kerül. A BBC tudósítója szerint a tanácskozás egyik célja az, hogy a tagországok visszanyerjék az európai gazdaságba vetett hitet, és még versenyképesebbé tegyék azt. Ám a BBC tudósítója szerint megvan annak az esélye is, hogy a tanácskozás megreked a piacok felszabadításánál, és közszolgálat szerepénél.

A házigazda Spanyolország, illetve Olaszország és Nagy-Britannia szeretné, ha a találkozó jelentős előrelépés volna a gazdasági liberalizáció témájában, amelynek alapjait a két évvel ezelőtti lisszaboni dot.com megbeszélésen fektették le. A cél egy igazi közös piac létrehozása, amelyben növekedni fog a határokon átnyúló verseny szerepe az energiakereskedelem, a szállítmányozás, illetve a pénzügyi és a postai szolgáltatások területén. Tudósítók szerint heves viták várhatók az energiapiac felszabadításáról. A választások előtt álló Franciaország meg akarja akadályozni azt a kezdeményezést, hogy 2005-ben a fogyasztók határozzák meg melyik cégtől szeretnének gázt, vagy elektromos energiát vásárolni. Schröder német kancellár szerint kompromisszumra kell törekedni Franciaországgal.

Barikádok Barcelona utcáin

Rohamrendőrséggel oszlattak fel egy több száz fős, globalizációellenes tüntetést pénteken Barcelonában, az EU csúcsértekezletének helyszínén. A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítói szerint a rendőrök a tömegben többeket gumibottal ütlegeltek. Civil ruhás rendőrök több brit és francia tüntetőt kiragadtak a tömegből, tucatnyi tiltakozót letartóztattak. Néhány tüntető szeméttárolókat gyújtott fel a mediterrán kikötőváros történelmi negyedében. A pénteki tüntetés az első zavar volt a spanyol EU-csúcs során, a majdnem erőszakossá fajuló tüntetést a rendőrség gyorsan szétzavarta, a városnegyedben helyreállt a rend és nyugalom.

Több mint nyolcezer rendőr, katonai repülőegységek, és a haditengerészet próbálja elejét venni bármiféle rendbontásnak a kétnaposra tervezett EU csúcstalálkozó ideje alatt Barcelonában. A hatóságok többezer, a gazdasági liberalizáció elleni tüntetőre számítanak Barcelonában. A legnagyobb tüntetésre szombat délután kerülhet sor, amelyen jelentések szerint keményvonalas német és kelet-európai anarchisták is megjelenhetnek.

Spanyol hírforrások szerint a rendőrség felderített egy ETA által, a találkozó ellen tervezett támadást. Csütörtökön több tízezer szakszervezeti tag masírozott Barcelona utcáin, tiltakozva az amerikai típusú szabad piacgazdaság meghonosítása mellett. A házigazdák mindenképpen el szeretnék kerülni a tavaly júliusi genovai találkozó idején történteket, amikor egy tüntető meghalt Genovában, a város nagy részét pedig szétverték. A rendőrség a találkozó helyszínét betonnal és acélhuzal barikádokkal zárta le a város többi részétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!