Gerzson
-3 °C
2 °C

Izraeli nyomozók vettek őrizetbe egy palesztin elnökjelöltet

2005.01.07. 13:06
Az izraeli rendőrség ismét őrizetbe vette Musztafa Barguti palesztin elnökjelöltet Jeruzsálemben, mivel korábban maga jelentette be, hogy részt kíván venni az al-Aksza mecsetben a pénteki nagyimán. Ciszjordániai lakosként Bargutinak nincs joga Kelet-Jeruzsálemben kampányolni.

A vasárnapi elnökválasztás előtt két nappal őrizetbe vette az izraeli rendőrség pénteken Jeruzsálemben a palesztin elnökválasztás egyik esélyesnek tartott jelöltjét, Musztafa Bargutit. Másfél hét leforgása alatt második alkalommal járnak el izraeli rendőrök Barguti ellen. Szemtanúk elmondása szerint Bargutit a Jeruzsálem óvárosába vezető Oroszlános kapunál (Szent István kapunál) tartóztatta fel és ültette rendőrségi autóba három izraeli nyomozó. Az eset előtt röviddel Barguti maga jelentette be kelet-jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, hogy a Mecsetek terére indul, és az al-Aksza mecsetben részt vesz a pénteki nagyimán.

Az al-Aksza mecsetbe tartott

Őrizetbe vételekor Barguti azt kiabálta a rendőröknek, hogy Kelet-Jeruzsálemben tartózkodási engedéllyel bíró elnökjelöltet vesznek őrizetbe. Az izraeli rendőrség szóvivője annyit fűzött a történtekhez, hogy Bargutinak nincs joga az al-Aksza mecsetbe menni, és ezt ő is nagyon jól tudja. "Az al-Aksza mecset nem a propaganda, hanem az ima helye" - tette hozzá a szóvivő.

Izrael korábban ígéretet tett arra, hogy biztosítja a szabad és tisztességes palesztin elnökválasztás feltételeit. Ariel Saron izraeli miniszterelnök még azt is jóváhagyta, hogy az 1967-ben megszállt, majd annektált Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosai is részt vehessenek a január 9-i elnökválasztáson, sőt az elnökjelöltek korlátozott kampányt is folytathatnak ott.

Nem először vették őrizetbe

Bargutit legutóbb december 27-én vette néhány órára őrizetbe a rendőrség, mert kampánytevékenységet folytatott Kelet-Jeruzsálemben. Ciszjordániai lakosként Bargutinak nincs joga Kelet-Jeruzsálemben kampányolni. A vasárnapi palesztin elnökválasztáson független jelöltként induló Musztafa Barguti a közvélemény-kutatások szerint a második "nagy" esélyes, de valójában ő is esélytelen Mahmud Abbásszal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjével szemben.

Musztafa Bargutit 2002-ben kizárták a kommunista Palesztin Néppártból. Az ötvenéves orvos a kilencvenes évek elején részt vett a béketárgyalásokon, de az Izraellel való 1993-as átmeneti megegyezés előtt tiltakozásképpen kivonult a tárgyalásokról.