Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem kell az irakiaknak a 'zsidó' zászló

2004.04.27. 13:17
Hiába gondolta tökéletesnek a kormányzótanács, az irakiak szerint "túl zsidós" az új iraki zászló. A Washington Post szerint a szerencsétlen színválasztás mellett az egyre inkább bábkormánynak tartott ideiglenes kormány népszerűtlensége is közrejátszik a zászlóterv hűvös fogadtatásában.
Bár a kormányzótanács úgy érezte, megtalálta a tökéletes dizájnt, az irakiak többsége elutasítja az új iraki zászlót - írja a Washington Post.

Nem tetszenek a színek

Ilyen volt.
Ilyen lett.
Erre hasonlít túlzottan.

A többfordulós pályázatban harminc pályamű közül kiválasztott lobogót hétfőn mutatták be ünnepélyes körülmények között. Rifaat Csadercsi iraki művész terve szakít az arab országokban megszokott hagyományos színvilággal. A nagyrészt fehér zászló felső kétharmadának közepén az iszlámot szimbolizáló kék félhold látható, alatta egy a kurd kisebbséget reprezentáló sárga csík hasít két részre egy a Tigrist és az Eufráteszt jelképező kék sávot.

"Amikor először láttam az újságokban, nagyon elszomorodtam. Az arab országok zászlói pirosak, feketék és zöldek, nem értem miért kellett a zsidókat jelképező kéket választani" - háborgott Muthana Kalil ötvenéves szupermarket-tulajdonos a Post riporterének. Mások az "Allah nagy" szlogen eltávolításán sajnálkoztak.

Nem értik a sietséget

A legtöbb megkérdezett nem is érti, hogy miért nem tudtak várni a zászlócserével a jövő januári választásokig.

"A zászló a demokráciát és az új Irak szabadságát jelképezi, szemben a diktatúrát és az elnyomást jelentő régivel" - jelentette ki a Postnak Hamid Kifaie, az ideiglenes kormány szóvivője. Véleménye szerint a zászlót a jövőre megválasztott parlament "akár le is cserélheti".

Tiltakoznak a bábkormány ellen

A Post értékelése szerint az új zászlóval szembeni ellenszenv csak részben indokolható azzal, hogy túlzottan hasonlít az izraeli lobogóra. A napilap szerint a közvélemény az ideiglenes kormánnyal szembeni ellenszenvét is kifejezi. A testületet egyre többen tekintik az amerikaiak utasításait végrehajtó bábkormánynak.

Nem véletlen, hogy bár több jelenlegi kormánytag is jelezte, hogy a választások után is szívesen vállalna tisztséget, az ENSZ és egyre inkább az amerikaiak is teljesen új kormányt látna szívesen a januárra tervezett választások után. Az ENSZ legszívesebben egy "minden iraki számára elfogadható", technokratákból álló kormányt látna legszívesebben. "A kiválasztás fő szempontja a megbízhatóság, az őszinteség és a gyakorlat lesznek", bár az etnikai és vallási megoszlást is figyelembe vennék - mondta el a Postnak Lakdar Brahimi, az ENSZ iraki főmegbízottja.