Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Orosz-norvég viszály a sarkkörön

2005.10.17. 19:54
Orosz felségvizeken fogtak el egy szökevény halászhajót a norvég flotta hadihajói. Az orosz Északi Flotta hadihajók és repülők kiküldését fontolgatja az incidens kivizsgálására.

Orosz felségvizeken fogtak el egy korábban a norvég vizekre tévedt orosz halászhajót a norvég haditengerészet cirkálói. Az orosz felségvizek megsértése miatt az orosz Északi Flotta repülőgépek és hadihajók térségbe indítását mérlegeli.

Az Elektron elnevezésű orosz halászhajót a nemzetközi halászati szabályok megsértése miatt a Barents-tenger norvég felségvizein még szombaton feltartóztatta, majd a Spitzbergák egyik kikötőjébe kísérte a norvég parti őrség egyik naszádja. Hétfő reggel az orosz hajó fedélzetére két norvég halászati felügyelő ment fel, de az Elektron váratlanul elhagyta a kikötőt, és a felügyelőkkel együtt kihajózott a nyílt tengerre. A norvég hadihajók már csak orosz felségvizeken érték utol a szökevényt.

Az orosz hajó hétfőn este, Murmanszktól mintegy 270 mérföldnyire, négy norvég hadihajó és a norvég parti őrség naszádjának fogságában volt, s a kapitány rádión kért segítséget a murmanszki halászflotta központjától.

A rendkívüli eseményről értesítették az összes érintett orosz szolgálatot. Az Északi Flotta főhadiszállása azt közölte, hogy mérlegelik repülőgépek és hadihajók kiküldését az incidens övezetébe. A helyzetet súlyosbítja a Barents-tengeren időközben megkezdődött vihar. A meteorológusok előrejelzése szerint hamarosan hurrikán tör ki a térségben.

Igor Digalo, az orosz hadiflotta szóvivője közölte, hogy az ügyet a nemzetközi tengerjog értelmében diplomáciai úton kell rendezni. Egy orosz diplomata megerősítette az Eho Moszkvi rádiónak, hogy a norvég hatóságok felvették a kapcsolatot az ügyben az oslói orosz nagykövetséggel. Alekszej Sackij hozzátette, hogy az ügyben bíróság fog dönteni, s rajta múlik a matrózok és a hajótulajdonos felelősségre vonása. A norvég északi parti őrségnél az Interfax érdeklődésére cáfolták, hogy a jogsértő halászhajó bármiféle rohamára vagy lövetésére készülnének, jelezve: tudomásuk szerint az orosz halászhajó fedélzetén rekedt norvég felügyelők jól vannak.

A két ország modernkori történetében ilyen incidens még nem fordult elő.