Bernadett
0 °C
4 °C

Megtagadta az izraeli követség védelmét a muzulmán rendőr

2006.10.05. 13:29
Kapcsolódók (1)
A Libanon elleni izraeli hadműveletekre hivatkozva tagadta meg Izrael londoni követtségének védelmét egy muzulmán vallású brit rendőr. A rendőrség főparancsnoka szerint ez veszélyes precedenst teremthet.

Azonnali vizsgálatot rendelt el a Scotland Yard főparancsnoka, miután a terrorelhárítási osztag egyik muzulmán rendőre megtagadta az izraeli követség védelmét. Omar Basha szír származású, felesége libanoni, ő maga pedig háborúellenes tüntetéseken is részt vett.

Basha a Libanon elleni izraeli hadműveletekre hivatkozva tagadta meg a követség épületegyüttesének a védelmét. Sir Ian Blair főparancsnok szerint parancsmegtagadása veszélyes precedenst teremthet.

"Ha a rendőrségnél ezt megengedik, akkor legközelebb el kell fogadniuk, ha egy zsidó rendőr nem akarja őrizni egy iszlám ország nagykövetségét, és fel kell menteniük a katolikus rendőröket a protestáns templomok védelmének kötelme alól" - nyilatkozta a Sunnak John O'Connor, a Scotland Yard terrorelhárítási osztályának volt parancsnoka.

O'Connor szerint aki rendőrnek áll, az a köz szolgálatába szegődik, és "ha ezt a kötelességét nem tudja ellátni, akkor leszerel". Dal Babu főfelügyelő, a Muszlim Rendőrök Szövetségének vezetője szerint a szóban forgó rendőr kérésének semmi köze a politikához, Basha közel-keleti családi háttere miatt "itt személyes jóléti kérdésről van szó", írja a BBC.

Azt azonban Babu is elismerte, hogy elfogadhatatlan, ha rendőrök erkölcsi meggyőződés alapján kapnak felmentést bizonyos feladatok ellátása alól. "Nagyon-nagyon csúszós lejtőre kerülünk, ha a feladatokat egyes rendőrök lelkiismereti megfontolásai alapján kezdjük kiosztani ... itt nem lehet válogatni".