Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Menekülő civilekre lőttek az irakiak?

2003.03.28. 09:45
Fegyverrel tartják fel a menekülő civileket Bászrában a Szaddám Fedajín alakulat tagjai, állítja a Sky News. Tudósítójuk szerint a fegyveresek rálőttek a szökni próbálókra.
Jelentések szerint több ezer, a dél-iraki Bászra városából menekülni próbáló civilre lőttek az iraki fegyveresek. A Sky News tudósítója, Emma Hurd szerint a mintegy kétezer menekülőt még a város területén, fegyverrel kényszerítették visszafordulásra. Közülük többre rálőttek az iraki alakulatok fegyveresei.

A brit tudósító szerint a visszafordított lakosok a koalíciós erők egyik hadosztályának irányába tartottak, amikor feltartóztatták őket. Az embereknek egy hídon kellett volna átkelniük, de ezt már nem engedték meg nekik. Információk szerint a fegyveresek a Szaddám Fedajín nevű egység tagjai voltak.

Al Lockwood, az öböl térségében állomásozó brit haderő főparancsnokságának szóvivője is megerősítette a bászrai menekülők akadályozásáról szóló híreket.

Péntek délelőtti iraki bejelentés szerint a háború kezdete óta 116-an meghaltak, 659-en pedig megsebesültek Bászra ostrománál. A stratégia szempontból kulcsfontosságú déli várost a háború kezdete óta próbálják elfoglalni a brit csapatok, eddig sikertelenül.