Piroska
-2 °C
5 °C

Lázadás törhet ki Bászrában is

2004.08.10. 19:38
Folytatódott Nedzsef ostroma, Bászrában a síiták és a britek is harcra készülnek. Az amerikai tengerészgyalogosok tankok bevetésével sem tudták megtörni a síiták legszentebb városában hatodik napja harcoló Mahdi Hadseregét. Bászrában a stratégiai olajlétesítmények felrobbantásával fenyegetőznek a lázadók.
A légierő támogatásával, páncélosok bevetésével támadták az amerikai tengerészgyalogosok a síita lázadók állásait Nedzsefben. A hatodik napja tartó harcok súlypontja az ősi muzulmán temető, a lázadók fő bázisának környékére terelődött.

Veszteséglicit

Az amerikai hadsereg a harcok körzetének haladéktalan elhagyására szólította fel a helyi polgári lakosságot, egyúttal ismét fegyverletételre és Nedzsef elhagyására szólították fel hangszórókon át továbbított üzenetükben a Mahdi Hadseregéhez tartozó harcosokat.

A harcokban eddig öt amerikai katona vesztette életét. A lázadók az amerikaiak szerint háromszázhatvan, saját közlésük szerint tizenöt emberüket vesztették el. Kórházi források 24 civil halottról és 107 sebesültről számoltak be.

Ostromra készülnek Bászrában

Bászrában - ahol hétfőn törtek ki harcok a brit békefenntartók és a síiták között - a milicisták a térség stratégiai fontosságú olajlétesítményeinek felrobbantásával fenyegetőznek. A harcok miatt kedden felére csökkent az iraki olajexport.

Londoni bejelentés szerint a városban fokozott harckészültségbe helyezték a brit erőket. Helyszíni beszámolók szerint az utcákon álarcos síita fegyveresek járőröznk, láthatóan a stratégiai pontok elfoglalására készülve. A brit erők egyelőre csak fokozott figyelemmel kísérik az eseményeket.