Klaudia
-4 °C
2 °C

Iskolás áldozatok a bászrai támadásban

2004.04.21. 11:45
Három rendőrörsöt ért támadás egyidőben Bászrában. A robbantásokban legalább harmincan életüket vesztették, az áldozatok között iskolás gyermekek is vannak. Fallúdzsában is kiújultak a harcok, a lázadók hajnalban indítottak támadást.
Hivatalos adatok szerint ötvenkilencen vesztették életüket a három bászrai rendőrállomás ellen elkövetett közel egyidőben lekövetett merényletekben - jelnetette az MTI. Bászra polgármestere hatvannyolc halotról tud, a támadásban kilencvenkilencen megsérültek.

Pontosították a fiatalkorú áldozatokra vonatkozó adatokat is, a támadásoknak nem óvodások, hanem 12-18 éves iskolások estek áldozatul. Azt pontosan enm tudni, hogy a halottak között hány gyermek van, a sérültek között 25 iskoláskorú van.

A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk szerint a gyermekeket szállító autó éppen az egyik felrobbantott rendőrörs mellett haladt el.

Két órával a reggeli támadások után a közeli Zubeir város rendőrakadémiáját is támadás érte, a robbanásban ketten meghaltak, hatan megsebesültek. A támadásokban a szövetséges hatalmak állampolgárai nem sérültek meg - jelentette be egy brit katonai parancsnok.

Két rendőrőrsöt a központi Asár negyedben ért aknatámadás, a harmadikra Bászra óvárosában sújtottak le a merénylők. A reggeli csúcsforgalomban végrehajtott robbantások pánikot okozta a dél-iraki városban, amely eddig viszonylag békés volt - jelentette az MTI.

A BBC értesülései szerint Fallúdzsában is kiújultak a harcok, körülbelül harmncöt szélsőséges fegyveres aknavetővel és kézifegyverekkel támadt rá az amerikai tengerészgyalogosokra hajnalban. A robbanások Fallúdzsa minden részén hallatszottak, a tengerészgyalogosokat riadókészültségbe helyezték - írja a BBC.

Lázadókon ütött rajta az iraki hadsereg Észak-Irakban. Anvar Amin őrnagy közlése szerint négy lázadót öltek meg és lefoglaltak három, robbanóanyaggal megpakolt személyautót. Az akciók során gépfegyvereket is lefoglaltak.