Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Élve fognák el Bászájevet

2004.09.18. 08:33
Az orosz legfőbb ügyész helyettese reméli, hogy a beszlani túszejtést magára vállaló Samil Bászájev túléli az elfogására indított akciókat, így a bíróságon felelhet majd tetteiért. A vádhatóságnak állítólag bizonyítékai vannak a lázadó vezér és Aszlan Maszhadov, Csecsenföld hét éve legálisan megválasztott elnöke ellen.
Élve kell elfogni a négyszáznál is több halálos áldozatot követelő beszlani túszdráma elkövetését magára vállaló Samil Baszajevet, jelentette ki Vlagyimir Kolesznyikov, az orosz főügyész helyettese. Mint mondta, a főügyészségnek bizonyítékok állnak a rendelkezésére arról, hogy Samil Bászájev és Aszlan Maszladov csecsen szakadár vezető a felelős a túszdrámáért.

Kolesznyikov reményét fejezte ki, hogy Bászájev "nem veszti életét" elfogása közben, így bíróság előtt felelhet a túszdrámáért és a korábban elkövetett géprablásokért és robbantásokért.

Aszlan Maszhadov, akit 1997-ben törvényesen választottak meg Csecsenföld elnökévé, de akit az 1999-ben kezdődött második csecsenföldi háború óta a Kreml terroristának tekint, tagadta, hogy köze lenne a beszlani terrorcselekményhez. Samil Bászájev viszont pénteken a Kavkazcenter internetes honlapon magára vállalta a túszejtő akcióért a felelősséget. Az orosz hatóságok 10 millió dollárnak megfelelő összeget ígértek annak, aki Bászájev és Maszhadov nyomára vezet.

A túszdráma áldozatai közül eddig 242 személyt, közöttük 119 gyermeket azonosítottak. Továbbra is ismeretlen 82 áldozat kiléte, közöttük ötven gyermek van. További nyolcvannyolc emberi maradványon szakértői vizsgálatot végeznek, amelyeknek az első eredménye a jövő héten várható, jelentette ki Kolesznyikov.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!