Szilárda
-4 °C
2 °C

Egyre furcsább magyarázatok Bászájev halálára

2006.07.13. 11:56
Egyre hajmeresztőbb változatok látnak napvilágot a csecsen terroristavezér megöléséről. Most már konkurens bandák egymás közötti leszámolásáról is szó esik, mint ahogy arról is: esetleg utólag rakták be Bászájev holttestét egy autóba, illetve teherautóba.

A Samil Bászájev halála körüli furcsaságokat összegezte egy orosz lap csütörtöki számában. "Miért nincs mind ez ideig hivatalos változat a csecsen szélsőséges lázadóvezér ingusföldi megöléséről?" - tette fel a kérdést a liberális Novaja Gazeta.

Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője különleges akcióról beszélt, majd a lapok többféle verziót taglaltak: egy FSZB-ügynök gyújtószerkezetet rejtett a robbanószerrel megrakott teherautóba; Bászájevet rakétával ölték meg, miután bemérték mobiltelefonját; már korábban elfogták, kihallgatták, megölték, és holttestét a teherautóba rakták, amelyet lángszóróval elégettek; véletlen baleset történt egy zökkenő miatt.

Gerillák közti leszámolás?

A legfrissebb változat szerint, amellyel a Kommerszant című Kreml-bíráló lap szolgál, Bászájev halálát olyan házilagos pokolgép okozta, amilyet a dagesztáni Sariat terrorcsoport használ. Ez nem FSZB-akcióra, hanem a gerillák közötti viszályra, netán vérbosszúra vall.

Mindezek az esetek kizárják viszont a holttest gyors és egyértelmű azonosítását - írta a Novaja Gazeta, megjegyezve, hogy Bászájev holttestét nem mutatták a tévében. Ha a robbanástól darabokra szaggatott holttestet csakugyan Bászájev jellegzetes szakálláról ismerték fel, ahogy biztonsági tisztségviselők állították, akkor a fejdarabot bemutathatták volna a tévében - folytatta az orosz lap, kétségeket táplálva a tervezett DNS-elemzéssel szemben is, ha azt az FSZB végzi.

Gyorsak voltak a csecsenek

A Novaja Gazetának szemet szúrt továbbá, hogy a kavkazcenter.com szeparatista hírportál még közvetlenül a hétfői bejelentés után megerősítette Bászájev halálát.

A liberális lap emlékeztetett: Patrusev külföldi különleges szolgálatokkal együttműködésben végzett akcióról beszélt, s ezt a szálat FSZB-kommentálók tovább bontogatták. A Kreml-hű Egységes Oroszország monopolpárt szócsövének számító Izvesztyija csütörtökön már azt latolgatta, hogy orosz különleges ügynökök Irakban rejtettek minidetonátort a KamAZ rakományába amerikai kollégáik áldásával, s a fegyverszállítmány (az amerikai befolyás alatt álló) Törökországon és Grúzián (jelesül a Pankiszi-szoroson) keresztül jutott el Ingusföldre.

Miért külföldről szerzett fegyvereket Bászájev?

Ez a verzió kétségkívül jól jön a szentpétervári G8-csúcs küszöbén. Csak azt nem magyarázta meg senki, hogy Bászájevet, aki eddig rendre beérte orosz fegyverekkel, vajon mi késztette ezeknek az elveinek a hirtelen feladására?

A Novaja Gazeta azt sem értette, miért mulasztotta el Bászájev az elemi konspirációs szabályok betartását a Nazrany melletti Ekazsevo falunál, ahol számos ingus rendőrtiszt lakik. Végül teljes homály fedi, milyen egység hajtotta végre a különleges akciót. Ki kapja vajon a Vlagyimir Putyin elnök által beígért kitüntetéseket? - tűnődött el a lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!