Valér
-2 °C
0 °C

Bászájev vállalta magára a beszlani terrorakciót

2004.09.17. 07:06
A csecsen lázadóvezér Samil Bászájev bejelentette, hogy az ő öngyilkos merénylőcsoportja hajtotta végre a beszlani iskola elleni terrortámadást. A szélsőséges csecsen lázadóvezér az összes közelmúltbeli oroszországi terrorakciót magára vállalta.
Samil Bászájev muszlim szélsőséges csecsen lázadóvezér bejelentette, hogy az általa vezetett Rijadusz-Szalihijn öngyilkos merénylőbrigád hajtotta végre az elmúlt időszak oroszországi terrorakciók sorozatát, köztük a beszlani túszejtést.

Bászájev - a csecsen szeparatisták világhálóhelyén (kavkazcenter.com) pénteken megjelent közleményében - tudatta: a Rijádusz-Szalahijn moszkvai regionális csoportja követte el a két robbantásos merényletet augusztus 24-én egy buszmegállóban, majd egy héttel később egy metróállomásnál. A brigád különleges akciócsoportja vitte véghez a kettős repülőgép-robbantást augusztus 24-én éjjel. Végül a brigád mártírzászlóalja hajtotta végre a szeptember 1-én kezdődött és 3-án véres véget ért túszejtő akciót a beszlani iskolában, Orszthojev ezredes vezetésével.

Bászájev szerint az orosz biztonsági szolgálatok megrohamozták az iskolát, és kezdettől fogva tervezték a rohamot. Mint írta, a túszejtők a csecsenföldi háború leállítását és az orosz csapatok kivonását követelték, vagy Vlagyimir Putyin lemondását, ha erre nem hajlandó.

Ha Putyin visszarendelte volna a csapatokat a kaszárnyákba, és megkezdte volna a kivonulást, akkor adtak volna inni a túszoknak. Ha megkezdődött volna a tényleges csapatkivonás, akkor enni is adtak volna nekik. Amint kivonták volna a csapatokat a csecsenföldi hegyekből, elengedték volna a tíz év alatti gyerekeket, míg a többi túszt a teljes csapatkivonás után engedték volna el. Ha Putyin lemondott volna, akkor elelngedték volna az összes gyereket, és a többi tússzal elvonultak volna Csecsenföldre.

Nemrégiben vérdíjat tűzött ki az orosz belbiztonsági szolgálat a szélsőséges Aszlán Maszhadov és Samil Baszájev fejére.

Megölték összekötőit

Orosz rendőrök Csecsenföldön megsemmisítették Sámil Bászájev csecsen szakadár bandavezér két összekötőjét - közölte még kedden az észak-kaukázusi terrorellenes orosz törzskar. A tájékoztató szerint a szunzsai járásban, Szernovodszkoje településnél megpróbáltak megállítani egy autót, amelyben többek között a csecsen fővárosban, Groznijban augusztus 21-én elkövetett merénylet végrehajtóinak egyik vezetője, bizonyos Turcsajev utazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!