Ivóvízhiány a bekerített Bászrában

2003.03.24. 03:12
Humanitárius katasztrófa fenyegeti a dél-iraki Bászra lakosságát, amely már két napja kénytelen nélkülözni a vezetékes ivóvízellátást - jelentette ki Florian Westphal, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője vasárnap. A szövetséges csapatok több napja próbálják, eddig sikertelenül, elfoglalni a stratégiailag kulcsfontosságú várost.
A vöröskereszt értesülései szerint megszűnt a térségben kereken kétmillió ember ivóvízellátásáról gondoskodó központ energiaellátása, miután az áramvezetékek megrongálódtak. Maga a központ az amerikai csapatok ellenőrzése alatt áll jelenleg, és a tartalékgenerátorok beindítását fontolgatják az elektromos energia szolgáltatásának helyreállításáig.

"A helyi lakosság 60 százaléka nem jut megfelelő minőségű vízhez, ami humanitárius válsághoz vezethet" - hangoztatta Westphal az ITAR-TASZSZ jelentése szerint.

Elhúzódik az ostrom

A brit és amerikai csapatoktól körülvett Bászra iraki védői kitartanak: szovjet gyártmányú harckocsikat és tüzérséget telepítettek a nagyváros sűrűn lakott területeire - jelentette vasárnap a KUNA kuvaiti hírügynökség. A szövetségesek korábban úgy tervezték, a stratégiai fontosságú kikötőváros hamar elesik, az irakiak taktikája azonban jelentősen lelassította a támadást. A várost ostromló brit műszaki alakulat vezetője, Dave Williams tizedes a Washington Postnak nyilatkozva elmondta: az előrenyomulás legfőbb akadálya az az érvényes rendelkezés, hogy civil területekre csak akkor tüzelhetnek, ha látják magát a célpontot.  • Tippek
  • Hírek