Sára, Márió
2 °C
6 °C

Zűrzavar Bászrában

2003.04.09. 10:11
Napok óta fosztogatások és zűrzavar jellemzi Bászrát. A helyi rendőrök a megtorlásoktól tartva elmenekültek, a britek "kevesen vannak" a rend fenntartásához. Egy megbecsült helyi törzsfő maga jelentkezett a rendteremtésre.
Egy elismert törzsi vezetőt kért fel a Bászra felszabadítása óta tapasztalható fosztogatások és zavargások megakadályozására a brit hadsereg. A dél-iraki város elfoglalása óta a helyi rendőrség megtorlástól tartó tagjai "felszívódtak" - mondta el a BBC rádiónak Al. Lockwood, a brit haderő katari főparancsnokságának szóvivője.

A szóvivő szerint most azt próbálják elérni, hogy a rendőrség a "Huszein-rezsimtől nem beszennyezett maradványai" előjöjjenek, és segítsenek a rend és a törvényesség helyreállításában a helyi vezetőknek. Lockwood elismerte, hogy az 1,3 milliós városban, ahol napok óta zajlanak a tömeges fosztogatások, a megszálló brit kontingens "kevés" a rend fenntartásához.

A brit hadvezetés reményei szerint a bászrai brit erők "hozzávetőleg egy napon belül" át tudják helyezni a hangsúlyt a katonai tevékenységről "a konfliktus utáni nemzetépítésre" - mondta el a BBC-nek a brit hadsereg kuvaiti hadszíntéri parancsnokságának szóvivője, Chris Vernon ezredes. Ennek első lépéseként a helyi lakossági keresztmetszetet jórészt tükröző bizottságot hoznak létre, egy helyi törzsi vezetővel az élén.

Az törzsi vezető maga jelentkezett, a brit parancsnokság megbízható, a helyiek megbecsülését bíró személyiségnek találta. A brit haderő hozzáálása is meg fog változni, az eddigiekkel ellentétben le fogják tartóztatni a fosztogatókat. Eddig csak levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek eloszlatni a fosztogatókat, de a mindenből hiányt szenvedő városban ez hatástalannak bizonyult.