Ödön
1 °C
11 °C

Harcigáz okozta a horvát vesebetegek halálát

2002.01.06. 17:36
Valószínűleg halálos harcigáz okozhatta annak a 23 horvát vesebetegnek a halálát, akiket a Baxter amerikai cég műveséinek szűrőberendezéseivel kezeltek. A betegek mindegyike a dialízis során halt meg októberben. Augusztusban egy hét alatt 10 vesebeteg meghalt Spanyolországban is, amikor Baxter-féle szűrőberendezéssel kezelték őket.
Horvát rendőrségi szakértők halálos harcigáz-nyomokat találtak a Baxter amerikai cég műveséinek szűrőberendezéseiben, amelyek tavaly október 8-tól 13-ig 23 horvát vesebeteg halálát okozták - írta vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság.

Már az Interpol és az FBI is nyomoz az ügyben

Ivica Racsan horvát miniszterelnök október 17-én rendelt el átfogó nyomozást, miután huszonhárom eset közül huszonegynél felmerült, hogy a dializátor elégtelensége okozta a halált. Horvátország negyvennégy dialízis-állomása közül csak azokban történtek halálesetek, ahol a Baxter cég A-18 és P-15 szériajelű szűrőit alkalmazták.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a zágrábi bűnüldözés-technikai központ laboratóriumaiban harcigáznak is használt perfluoroizobutilén nevű, nagyon mérgező színtelen gázt találtak a vizsgált szűrőberendezésekben. A vizsgálat eredményéről értesítették a horvát államügyészséget, és feltételezhetően az Interpol washingtoni és madridi nemzeti irodáját is, mivel a Baxter művesék okozta halálesetekben a spanyol rendőrséggel és az FBI-jal együttműködve nyomozott a horvát rendőrség.

A Baxter korábban cáfolta, hogy köze lenne az esethez

Zinka Bardic, a horvát belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy lezárult a nyomozás, az államügyészséghez eljuttatott eredményhez azonban nem fűzött magyarázatot. A szakértői leletek még megerősítésre várnak független nemzetközi intézmények részéről - mondta.

Jose Divino, aki a Baxter cég belső nyomozását vezeti a horvátországi esetekre októberben úgy reagált, hogy "szinte lehetetlen a halálok okának kiderítése, hiszen nem a cég szűrőinek használata az egyetlen közös pont az esetekben". Ugyanakkor a cég készülékei használatának felfüggesztését javasolta világszerte, miután nemcsak Horvátországban, hanem Spanyolországban is történtek halálos dialízis kezelések. Spanyolországban augusztusban 10 ember veszítette életét, amikor Baxter-féle szűrőberendezéssel kezelték őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?