Harcigáz okozta a horvát vesebetegek halálát

2002.01.06. 17:36
Valószínűleg halálos harcigáz okozhatta annak a 23 horvát vesebetegnek a halálát, akiket a Baxter amerikai cég műveséinek szűrőberendezéseivel kezeltek. A betegek mindegyike a dialízis során halt meg októberben. Augusztusban egy hét alatt 10 vesebeteg meghalt Spanyolországban is, amikor Baxter-féle szűrőberendezéssel kezelték őket.
Horvát rendőrségi szakértők halálos harcigáz-nyomokat találtak a Baxter amerikai cég műveséinek szűrőberendezéseiben, amelyek tavaly október 8-tól 13-ig 23 horvát vesebeteg halálát okozták - írta vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság.

Már az Interpol és az FBI is nyomoz az ügyben

Ivica Racsan horvát miniszterelnök október 17-én rendelt el átfogó nyomozást, miután huszonhárom eset közül huszonegynél felmerült, hogy a dializátor elégtelensége okozta a halált. Horvátország negyvennégy dialízis-állomása közül csak azokban történtek halálesetek, ahol a Baxter cég A-18 és P-15 szériajelű szűrőit alkalmazták.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a zágrábi bűnüldözés-technikai központ laboratóriumaiban harcigáznak is használt perfluoroizobutilén nevű, nagyon mérgező színtelen gázt találtak a vizsgált szűrőberendezésekben. A vizsgálat eredményéről értesítették a horvát államügyészséget, és feltételezhetően az Interpol washingtoni és madridi nemzeti irodáját is, mivel a Baxter művesék okozta halálesetekben a spanyol rendőrséggel és az FBI-jal együttműködve nyomozott a horvát rendőrség.

A Baxter korábban cáfolta, hogy köze lenne az esethez

Zinka Bardic, a horvát belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy lezárult a nyomozás, az államügyészséghez eljuttatott eredményhez azonban nem fűzött magyarázatot. A szakértői leletek még megerősítésre várnak független nemzetközi intézmények részéről - mondta.

Jose Divino, aki a Baxter cég belső nyomozását vezeti a horvátországi esetekre októberben úgy reagált, hogy "szinte lehetetlen a halálok okának kiderítése, hiszen nem a cég szűrőinek használata az egyetlen közös pont az esetekben". Ugyanakkor a cég készülékei használatának felfüggesztését javasolta világszerte, miután nemcsak Horvátországban, hanem Spanyolországban is történtek halálos dialízis kezelések. Spanyolországban augusztusban 10 ember veszítette életét, amikor Baxter-féle szűrőberendezéssel kezelték őket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás