Klaudia
-4 °C
2 °C

Visszavonták a dialízis szűrőket

2001.10.20. 11:26
A Baxter cég visszavont dialízis szűrőit, miután csütörtökön Texasban két ember meghalt dialízis közben - írja a New Scientist. A cég szerint nem bizonyított, hogy berendezései okozták volna a páciensek halálát.

A dialízis gépekben használt szűrők visszavonását jelentette be csütörtökön z amerikai Baxter cég, miután a horvátországi elhalálozások után Texasban két ember halt meg hirtelen, kezelés közben. A veseelégtelenségben szenvedő betegeket Baxter cég A típusú szűrőivel ellátott géppel kezelték. A cég az egész sorozta - A, AF, AX típusú - szűrök visszavonását jelentette be.

Nem bizonyított, hogy a cég termékei okozták a tragédiát

A Baxter cég visszavonta dialízis szűrőit
A cég honlapján is olvasható bejelentés szerint nem bizonyított, hogy a cég termékei okozták volna a betegek halálát, de a betegek biztonsága érdekében döntöttek a termékek visszavonásáról. A texasi két haláleset előtt nagyobb felháborodást keltett 21 horvátországi páciens halála, de a 10 spanyol beteg augusztusi tragédiája sem hagyta hidegen az embereket.

A spanyol esetbe független szakértők vizsgálták meg a szűröket és mindent rendben találtak. A horvát és texasi esetek kivizsgálása még folyik.

Több minden okozhatta a tragédiát

A New Scientist-nek nyilatkozó Alex Davison, az Európai VeseSzövetség elnöke szerint szokatlanok a különböző országokban jelentkező hirtelen halálesetek, de ez nem biztos, hogy a dialízist végző gépek számlájára írható. "Több minden okozhatta a tragédiát, így a dialízishez használt folyadék, a tűk vagy a dialízist végző gép" - véli az elnök.

Légbuborék

Patti O'Hayer, a Baxter szóvivője szerint az elsődleges információk szerint a horvátországi és spanyolországi halálesetek különböző okokra vezethetők vissza. A szóvivő szerint nyolc horvát áldozat boncolása kimutatta, hogy a vénába jutó levegőbuborék okozta halálukat. Ezt azt jelenti - a szóvivő szerint -, hogy dialízis közben valahogy levegő jutott a páciens véráramlatába, emberi tévedés folytán vagy a kis csöveken keresztül. Spanyolországban a betegek szívelégtelenségben vagy több szerv felmondása miatt hunytak el - ismerteti a szóvivő.