Vencel
15 °C
23 °C

Bayer Zsolt nem utazhatott be Romániába

2004.02.28. 13:48
Bayer Zsolt újságírót a borsi határátkelőhely román oldalán nem engedték belépni Romániába. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a politikai álláspontokkal szemben csak politikai eszközökkel szabad fellépni. A Határőrség Országos Parancsnokságának a román fél megerősítette a hírt.
Feltartóztatták a román határon és nem engedték belépni az országba Bayer Zsolt magyar újságírót a borsi határállomás román határőrei szombaton hajnalban - értesült az MTI magát megnevezni nem kívánó román határőrségi forrásból. Szemtanú elmondása szerint szombat hajnali fél négykor Bayer Zsoltot az ártándi-borsi határátkelő hely román oldalán szolgálatot teljesítő határőrök feltartóztatták és udvariasan közölték vele: nagyon sajnálják, de nem engedhetik be Romániába, mert neve ott szerepel az ő számítógépes tilalmi listájukon, amely a Romániából kitiltott személyekről készült.

A Magyar Nemzet internetes kiadása közli: Bayer társaságában volt Veres László diplomata, aki folytathatta útját.

A magyar határőrségnek megerősítették

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője elmondta, hogy az ügyről érdeklődött a román határőrségnél, ahol azt a választ kapta: Bayer Zsoltot nem engedhetik be az Romániába, ezért nem léptették át. Hozzátette: minden ország saját belügye, hogy kit enged be a területére. Ezzel kapcsolatban csak Bayer Zsolt kérhet indoklást a román hatóságoktól.

Székelyudvarhelyi forrásból az MTI úgy értesült, hogy Bayer Zsolt magánlátogatásra érkezett volna Romániába, ahol ismerőseivel, barátaival akart találkozni. A Magyar Nemzet internetes kiadása ugyanakkor azt írja: a lap főmunkatársa Szovátán a székelyföldi autonómiáról tartott volna előadást, Csíkcsobotfalván Gergely István plébánossal készített volna interjút. A lap szerint Bayer a budapesti román nagykövetségtől követel majd hivatalos magyarázatot az esetről.

Politikai megfontolásból senkinek sem lehet megtiltani, hogy beutazhasson Románia területére, szögezte le szombaton Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azzal az információval kapcsolatban, miszerint Bayer Zsolt újságírót a román határőrség nem engedte belépni az országba. Markó a Kolozsvár melletti Magyarkapuson Lamperth Mónika belügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten mondta ezt egy újságírói kérdésre válaszolva.

Megtiltani nem lehet

A magyar belügyminiszter, mint mondta, nem tud érdemben nyilatkozni a hivatalos helyen meg nem erősített hírrel kapcsolatban, előbb alaposan kell tájékozódnia. Az újságírói kérdés elhangzásakor román hivatalos részről még nem erősítették meg a hírt Bayer Zsolt feltartóztatásáról.

Markó leszögezte: az RMDSZ nem érthet egyet azzal, hogy valakit politikai álláspontja miatt ne engedjenek be a határon, legalábbis politikai megfontolásból senkinek nem lehet megtiltani azt, hogy Romániába beutazzon. Ami Bayer Zsolt politikai nézeteit illeti, maga Markó sem ért egyet azokkal, de az RMDSZ elnöke szerint politikai álláspontokkal szemben csak politikai eszközökkel szabad fellépni.

Az Index eddig nem tudta elérni a Romániából kitiltott publicistát.