Vencel
15 °C
23 °C

Uszítás miatt tiltották ki Romániából Bayer Zsoltot

2004.03.23. 07:32
Polgári engedetlenségre való uszítás miatt nem léphet kilencven napig Románia területére Bayer Zsolt újságíró. Románia budapesti nagykövetének a Magyar Nemzetben közölt leveléből kiderül: a kitiltás nem a székelyföldi autonómia megvitatásának, hanem annak "felvetési módjának a következménye"
Polgári engedetlenségre való uszítás miatt tiltották ki Bayer Zsolt újságírót kilencven napra Erdélyből, írta a kiutasítottnak címzett levelében Calin Fabian, Románia budapesti nagykövete, amelyből a Magyar Nemzet közöl részleteket.

Bayert a borsi határátkelőhelyen nem engedték február 28-án Románia területére lépni, és sokáig semmit nem lehetett tudni a kitiltás okairól. Az újságíró rendszeresen eleget tett romániai magyarok meghívásának. Kiutasításának napján Szovátán a székelyföldi autonómiáról tartott volna előadást, Csíkcsobotfalván Gergely István plébánossal készített volna interjút.

Románia budapesti nagykövete szerint Bayer Zsoltnak nincs oka arra, hogy "újságírói mivoltára hivatkozzon", hiszen az erdélyi rendezvényeken résztvevőként és nem mint újságíró foglalt állást, megszegve a romániai jogszabályok előírásait. A kitiltás nem a székelyföldi autonómia megvitatásának, hanem annak "felvetési módjának a következménye", fogalmaz a levélíró.

Bayer Zsolt a Magyar Nemzetnek elmondta: örül annak, hogy megtudta, mennyi időre tiltották ki. A mostani indoklást elképesztőnek tartja, mert demokráciákban a polgári engedetlenség alapvető jognak számít.