Judit
3 °C
7 °C

Nazarbajev leváltotta a vejét

2007.02.09. 19:30
Felmentette hivatalából külügyminiszter-helyettes vejét, Rahat Alijevet pénteken Nurszultan Nazarbajev kazah elnök. A leváltás néhány nappal azután történt, hogy Alijevet azzal vádolták meg: belekeveredett az általa ellenőrzött bank két volt vezetőjének állítólagos elrablásához.

A kazah államfő sajtóhivatala nem indokolta meg Rahat Alijev eltávolítását posztjáról. Nazarbajev legidősebb lányának férjét egyúttal Kazahsztán bécsi nagykövetévé nevezték ki.

Nézeteltérések

Abilmazsen Dzsilimov, a Nurbank igazgatótanácsának volt elnöke és helyettese, Zsoldasz Tyimralijev a múlt héten vált meg a pénzintézettől, miután nézeteltérésbe kerültek Alijevvel. A két volt bankvezető felesége a hét elején azt állította, hogy férjeiket Alijev részvételével január 18-án 24 órán keresztül kényszerfogságban tartották, hogy rábírják őket: segítsenek Alijevnek megkaparítani egy irodaházat a kazah kereskedelmi főváros, Almati központjában.

A volt bankvezetők, akik ellen csalás gyanújával nyomozás folyik, nem nyilatkoztak állítólagos elrablásukról. Mint a hatóságok most közölték, egyikük szökésben, másikuk pedig előzetes letartóztatásban van.

Rágalom és provokáció

Alijev tagadja az emberrablási vádakat, és azt állítja: rágalomról, gondosan előkészített provokációról van szó. Jelezte: nagyköveti kinevezése azt is jelenti, hogy a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél ő fogja Kazahsztánt képviselni.

Az olajban gazdag közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban a fontosabb kormányposztok és az üzleti életben a vezetői megbízatások elosztásánál megszokott gyakorlat a családi protekciós szálak kihasználása. Nazarbajev már a Szovjetunió 1991-es összeomlása előtt is Kazahsztán élén állt, és azóta is következetesen ellenzi a demokratikus változásokat, ám meglehetősen sikeres piaci reformokat vezetett be. Alijevnek, aki korábban az adórendőrség vezetője és nemzetbiztonsági főnökhelyettes is volt, jelentős üzleti érdekeltségei vannak.

Másodszor Ausztriában

Mostani bécsi nagyköveti kinevezése egyben azt is jelenti, hogy immár másodszor kap egy botrány nyomán állami megbízatást Ausztriában. Először 2001-ben küldték külszolgálatra az alpesi országba, miután az akkori kazah kormány néhány illetékese egy olyan dossziét tárt Nazarbajev elé, amely azt bizonyította: Alijev azt tervezi, hogy apósát megfosztja hatalmától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?