Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobiltelefonos rakétacsapással ölték meg Bászájevet?

2006.07.11. 20:29
Mobiltelefonjának jeladása vezethette célra azt a rakétát, amely megölte Samil Bászájev csecsen terroristát. Vannak azonban olyan feltételezések is, hogy távirányítással felrobbantott teherautó végezte ki a kaukázusi hadurat.

Célzott rakétacsapással ölték meg Samil Bászájev csecsen terrorvezért, akinek helyzetét mobiltelefonjának jeladása alapján mérték be - közölte egy orosz fegyveres testületi forrás.

Hasonló módon végeztek 1996-ban Dzsohár Dudajev csecsen szeparatista elnökkel - emlékeztetett az illetékes. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata nem kommentálta a közlést.

Különleges akció volt?

Nyikolaj Patrusev, az FSZB vezetője hétfőn annyit közölt, hogy hétfőre virradóra különleges akciót hajtottak végre a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön, s ennek során ölték meg Bászájevet és más banditákat, akik terrorcselekményre készültek.

Nem ért véget a harc
Bászájev halálával nem ér véget a terrorizmus elleni harc - jelentette ki Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter kedden a csecsen fővárosban. Jogos megtorlásnak minősítette a Groznijba látogató védelmi miniszter Samil Bászájev csecsen terroristavezér meggyilkolását. Ivanov az orosz állami televízió által sugárzott beszédében Bászájevet a "mi bin Ladenünknek" nevezte, akinek a halála "történelmi jelentőségű esemény". Bászájev halála elősegíti Csecsenföld stabilizálódását, a hatóságoknak azonban folytatniuk kell a lázadók elleni küzdelmüket - hangsúlyozta a védelmi miniszter. "Ennek a terroristának a megölése nem jelenti azt, hogy a szélsőségesek elleni harcnak vége."

A Lenta.ru orosz internetes hírforrás hétfőn még arról számolt be, hogy Bászájevet egy robbanás szinte lefejezte, ám a terroristák vezérét sikerült utólag azonosítani. A Lenta szerint egy teherautót (az MTI szerint egy Kamazról van szó) robbantottak fel Bászájev közelében, aki egy személyautóban, valószínűleg egy Zsiguliban ült. A csecsen hadúr és emberei állítólag egy bevetésre indultak, ekkor történt a robbanás Ingusföldön, Ekazseno közelében.

A csecsenek hétfőn azt állították, hogy véletlen szerencsétlenség következtében halt meg vezérük.

Az ellenzéki Kommerszant szerint elővigyázatlanság áldozata lett Bászájev

Az Izvesztyija című tekintélyes orosz napilap forrásmegjelölés nélkül úgy véli, hogy a teherautó robbanása a különleges erők akciójának volt köszönhető. Útjának során valószínűleg sikerült nekik egy detonátort elrejteni a kamionban, és ennek köszönhetően távirányítással fel lehetett robbantani.

Az ellenzékhez közelálló Kommerszant vitatja a hivatalos verziót, mely szerint Bászájevet egy jól előkészített akció keretében ölték meg. A lap szerint az elsőszámú terrorista "elővigyázatlanság áldozata lett", mivel az ingusföldi különleges erők munkatársai, akik a robbanás helyszínére érkeztek, nem találtak olyan nyomokat, amelyek egy különleges akcióra utaltak volna és úgy vélik: Bászájev és emberei véletlenül önmagukat robbantották fel.

A csecsenek folytatják a dzsihádot

A csecsen felkelők szóvivője kedden jelentette be, hogy a dzsihád (szent háború) Oroszország ellen Samil Bászájev halála után is folytatódik. "Muzulmánok egy új nemzedéke, amely soha nem fárad bele szent háborújába, és amely tudja, ki az ő ellensége, váltja fel az eltávozottakat.

A dzsihád folytatódik" - fogalmazott Movladi Udugov a csecsen lázadók honlapján kiadott közleményében.