Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Mobiltelefonos rakétacsapással ölték meg Bászájevet?

2006.07.11. 20:29
Mobiltelefonjának jeladása vezethette célra azt a rakétát, amely megölte Samil Bászájev csecsen terroristát. Vannak azonban olyan feltételezések is, hogy távirányítással felrobbantott teherautó végezte ki a kaukázusi hadurat.

Célzott rakétacsapással ölték meg Samil Bászájev csecsen terrorvezért, akinek helyzetét mobiltelefonjának jeladása alapján mérték be - közölte egy orosz fegyveres testületi forrás.

Hasonló módon végeztek 1996-ban Dzsohár Dudajev csecsen szeparatista elnökkel - emlékeztetett az illetékes. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata nem kommentálta a közlést.

Különleges akció volt?

Nyikolaj Patrusev, az FSZB vezetője hétfőn annyit közölt, hogy hétfőre virradóra különleges akciót hajtottak végre a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön, s ennek során ölték meg Bászájevet és más banditákat, akik terrorcselekményre készültek.

Nem ért véget a harc
Bászájev halálával nem ér véget a terrorizmus elleni harc - jelentette ki Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter kedden a csecsen fővárosban. Jogos megtorlásnak minősítette a Groznijba látogató védelmi miniszter Samil Bászájev csecsen terroristavezér meggyilkolását. Ivanov az orosz állami televízió által sugárzott beszédében Bászájevet a "mi bin Ladenünknek" nevezte, akinek a halála "történelmi jelentőségű esemény". Bászájev halála elősegíti Csecsenföld stabilizálódását, a hatóságoknak azonban folytatniuk kell a lázadók elleni küzdelmüket - hangsúlyozta a védelmi miniszter. "Ennek a terroristának a megölése nem jelenti azt, hogy a szélsőségesek elleni harcnak vége."

A Lenta.ru orosz internetes hírforrás hétfőn még arról számolt be, hogy Bászájevet egy robbanás szinte lefejezte, ám a terroristák vezérét sikerült utólag azonosítani. A Lenta szerint egy teherautót (az MTI szerint egy Kamazról van szó) robbantottak fel Bászájev közelében, aki egy személyautóban, valószínűleg egy Zsiguliban ült. A csecsen hadúr és emberei állítólag egy bevetésre indultak, ekkor történt a robbanás Ingusföldön, Ekazseno közelében.

A csecsenek hétfőn azt állították, hogy véletlen szerencsétlenség következtében halt meg vezérük.

Az ellenzéki Kommerszant szerint elővigyázatlanság áldozata lett Bászájev

Az Izvesztyija című tekintélyes orosz napilap forrásmegjelölés nélkül úgy véli, hogy a teherautó robbanása a különleges erők akciójának volt köszönhető. Útjának során valószínűleg sikerült nekik egy detonátort elrejteni a kamionban, és ennek köszönhetően távirányítással fel lehetett robbantani.

Az ellenzékhez közelálló Kommerszant vitatja a hivatalos verziót, mely szerint Bászájevet egy jól előkészített akció keretében ölték meg. A lap szerint az elsőszámú terrorista "elővigyázatlanság áldozata lett", mivel az ingusföldi különleges erők munkatársai, akik a robbanás helyszínére érkeztek, nem találtak olyan nyomokat, amelyek egy különleges akcióra utaltak volna és úgy vélik: Bászájev és emberei véletlenül önmagukat robbantották fel.

A csecsenek folytatják a dzsihádot

A csecsen felkelők szóvivője kedden jelentette be, hogy a dzsihád (szent háború) Oroszország ellen Samil Bászájev halála után is folytatódik. "Muzulmánok egy új nemzedéke, amely soha nem fárad bele szent háborújába, és amely tudja, ki az ő ellensége, váltja fel az eltávozottakat.

A dzsihád folytatódik" - fogalmazott Movladi Udugov a csecsen lázadók honlapján kiadott közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!