Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A Nagy Testvér visszaszól

2007.04.04. 14:56
Rászólhatnak a vétkezőkre a térfigyelő kamerákat működtető rendőrök Nagy-Britanniában. A kormány a piti vandálok, szemetelők és guberálók megfékezését várja a beszélő kameráktól. A jogvédők orwelli államról beszélnek, az ügyben a parlament is vizsgálódna.

Beszélő térfigyelő kamerákat szerezlnek fel Nagy-Britanniában, jelentette be a brit kormány. A hangszórókkal felszerelt kamerák operátorai így szóban figyelmeztethetnék a szabálysértésen kapott polgárokat, írja az AFP.

A beszélő kamerákat Middlesbrough-ban tesztelték, leggyakrabban vandálokat és guberálókat kellett megrendszabályozniuk az operátoroknak. A kamerákat most további húsz városban szerelik fel.

Nagy-Britanniában üzemeltetik a világ térfigyelő kameráinak nagy részét, összesen 4,2 millió darabot. Az emberi jogi szervezetek rendszeresen bírálják emiatt a kormányt, mondván Nagy-Britanniában van leginkább veszélyben a polgárok magánélethez való joga.

Egyes felmérések szerint egy átlagos britről napi háromszáz felvétel készül térfigyelő kamerákkal. A probléma már a jogalkotók figyelmét is felkeltette, a képviselőház belügyi bizottsága a közeljövőben meghallgatást tart a témában.

Blair kormánya a kisstílű antiszociális magatartás visszaszorítására akarja használni a térfigyelő kamerákat. Nagy-Britanniában rendszeresen problémát okoz, hogy a fiatalok megfelelő közösségi terek hiányában benzinkutak, boltok közelében vagy bevásárlóközpontban gyülekeznek, hordákba verődve vandálkodnak.

John Reid belügyminiszter szerint a beszélő kamerákkal "az ellen a törpe kisebbség ellen küzdünk, akik szerint nyugodtan lehet szemetelni az utcán, rongálni a közvagyont és a magántulajdont", írja az AFP.

A kamerák felszerelése félmillió fontba (mintegy 182 millió forintba) fog kerülni, írja az AFP.