Mátyás
-6 °C
1 °C

Izlandra menekülhet Bobby Fischer

2004.12.16. 11:17
Nagyapjára hivatkozva német útlevelet próbál szerezni és Izlandra menekülne a japán kiadatási őrizetben levő Bobby Fischer. Az egykori sakkvilágbajnok tizenkét éve van szökésben, hazájában, az Egyesült Államokban a Jugoszlávia elleni gazdasági embargó megsértésével vádolják.

Izlandon kaphat politikai menedéket a Japánban őrizetbe vett, a Jugoszlávia elleni nemzetközi embargó megsértésével vádolt Bobby Fischer. Az egykori sakkvilágbajnokot július közepén fogták el Tokió nemzetközi repterén, amikor időközben bevont amerikai útlevelével próbálta meg elhagyni az országot. Őrizetbe vétele után az Egyesült Államok kérte kiadatását.

Bobby Fischer fénykorában

Németnek állna

A japán kormány hajlott is erre, Fischer azonban megfellebbezte a döntést. Az ügyében eljáró japán bíróság szeptemberi döntése értelmében a sakkvilágbajnokot nem adhatják ki addig, míg fellebbezéséről nem döntenek.

Fischer az eljárás alatt összeházasodott a japán sakkszövetség elnökével, ez alapján japán állampolgárságot és politikai menedéket kért az országban. A japán törvények nem teszik lehetővé japán állampolgárok kiadatását más országok bíróságainak.

Különös házasság

A hatóságokat azonban nem győzte meg a házasság, melynek körülményeit és hitelességét is vizsgálják. Fischer ezért német nagyapjára hivatkozva német útlevelet is igényelt, és Izland kormányánál is menedékért lobbizott. Az izlandi kormány csütörtöki bejelentése szerint letelepedési engedélyt adna Fischernek az országban.

"Boldogok vagyunk ma", jelentette ki az izlandi kormány közlése után a BBC-nek John Bosnitch, a Szabadságot Bobby Fischernek Bizottság elnöke. Véleménye szerint ha Fischer német útlevelet kap, az izlandi letelepedési engedély birtokában a japán kormány útjára engedheti. A lehetőséget egy japán bevándorlási hivatalnok sem zárta ki. "Nullánál nagyobb esélye van erre", nyilatkozta a neve elhallgatását kérő hivatalnok a BBC-nek.

Harminc éve bujkál

Fischer 1972-ben Izlandon drámai küzdelemben törte meg a szovjetek addigi hegemóniáját a sakkvilágban. 1975-ben váratlanul visszavonult, évekig nem lehetett hallani róla. Az időközben komolyan paranoiássá vált világbajnok 1992-ben a boszniai és horvátországi háborúk miatt nemzetközi elszigeteltségben lévő Jugoszláviában újrajátszotta Borisz Szpaszkijjal az 1972-es döntőt. Mivel a rendezvény pénzdíjas volt, az amerikai kormány a gazdasági embargó megsértésével vádolta meg.

Az azóta eltelt tizenkét évben nagyrészt olyan országokban - köztük Magyarországon - tartózkodott, melyeknek nincs, vagy legalábbis az adott időben nem volt kiadatási szerződése az Egyesült Államokkal. Ha Japán végül mégis kiadná az amerikaiaknak, akár tíz év börtönnel is sújthatják.