Alfréd
-2 °C
2 °C

Nézőket vakít a BBC

2006.05.03. 16:58
A BBC hiányos és félrevezető az izraeli-palesztin konfliktus bemutatásában, derült ki egy, a társaság vezetősége rendelésére készült tanulmányból. Az öt független médiaszakértő négy témakört határozott meg elemzésében, amelyekben még fejlődésre lenne szükség ahhoz, hogy ebben a témában is kiegyensúlyozott lehessen a tájékoztatás.

A BBC beszámolói az izraeli-palesztin konfliktusról hiányosak és félrevezetőek, a palesztinok életének nehézségeit bemutatni hivatott riportok sem megfelelőek, áll egy független vizsgálatban, amelyet a BBC igazgatótanácsának megrendelésére készített öt független médiaszakértő.

A közelmúltban több felmérés készült a BBC hírszolgáltatásának vitás területeiről, amelyek megdicsérték a tudósítások legnagyobb részét, és közülük csak kevésről állították, hogy azok „szándékosan vagy szisztematikusan elfogultak”. Ezzel szemben több cikknél „egyértelműen beazonosítható hiányosságokat” állapítottak meg.

Fejlődni kell

A Guardian jelentése szerint a tanulmány négy főbb témakört határozott meg, amelyekben a BBC-nek fejlődnie kellene, ezek egyike a megfelelő nyelvhasználat. A tanulmányt készítő csoport vezetője, a Brit Filmosztályozó Bizottság elnöke, Sir Quentin Thomas a bevezetőben írt szavai szerint „a BBC-nek meg kéne találnia a helyes nyelvhasználatot. Egy terrorcselekményt terrorizmusnak kéne nevezni, a szó jelentése tiszta és jól érthető”.

A BBC riportereinek munkájával kapcsolatban azt javasolták, hogy „következetesen mutassák be a teljes és a valós képet, töltsék be az információ hiányából származó űrt, és történelmi összefüggésben próbálják ábrázolni az adott eseményt” az izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósításaikban.

A tanulmány szerint BBC televíziós hírműsorainak „inkább az eseményeket kéne megkeresniük, és nem a rendelkezésükre álló képekkel vakítani a nézőket”. A negyedik észrevétel a konfliktus összetettségére hívta fel a figyelmet: „a BBC-nek proaktívan kéne elébe mennie a háttér bemutatásának, amihez remek eszközt szolgáltatnak a már kész televíziós anyagok, melyek összeköthetőek az online publikált cikkekkel”.

Sir Quentin felhívta a BBC figyelmét arra, hogy érdemes a kritikát komolyan venni, és nem kizárólag szükséges kényelmetlenségnek, esetleg támadásnak kezelni.