Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kikezdtek a BBC-vel a szcientológusok

2007.05.14. 13:26
A szcientológus egyház kemény ellenfelet választott magának, mikor vitába keveredett a BBC-vel. A brit közszolgálati csatorna riportere és stábja a szcientológusokról készített egy összeállítást, John Sweeney újságíró azonban elvesztette a fejét forgatás közben, és torka szakadtából üvöltözött az egyház egyik tagjával. A szcientológusok összehangolt médiakampányt indítottak még a riportfilm hétfő esti levetítése előtt.

A BBC visszautasította a vádat, miszerint kampányt szervezett a szcientológus egyház ellen, melyben „halálos terrorfenyegetéssel” illette az egyház képviselőit, írja a telegraph.co.uk. A társaság azután fogalmazott meg cáfolatot, hogy éles vitába keveredett a szcientológusokkal egy, az egyházról szóló riportfilm miatt, melyben a csatorna egy tapasztalt riportere elvesztette a fejét, és egy interjúhelyzetben fél percig szinte artikulálatlanul üvöltözött az egyház egyik tagjával.

A BBC elmarasztalta John Sweeney riportert a kirohanás miatt. „Amit tettem, helytelen és hülyeség volt, nagyon kínosan érzem magam. Cserbenhagytam a stábot és a BBC-t” – ismerte el hibáját Sweeney. „Ez volt a hetedik napom a szcientológusokkal, és eldurrant az agyam. A BBC fenékbe rúgott, de megtarthatom az állásomat” – tette hozzá a telegraph.co.uk kérdéseire válaszolva.

Összehangolt médiakampány

Az egyház a You Tube-ra is feltette a riporter kirohanását, valamint DVD-n is kiadta 100 ezer példányban. A DVD-ket eljuttatták parlamenti képviselőknek és egyházi vezetőknek, hogy elébe menjenek a riportfilmben elhangzó, szerintük ellenük irányuló állításoknak.

A BBC egyes csatornája hétfőn este mutatja be a riportot a Panorama című oknyomozó műsorában. Sandy Smith, a műsor szerkesztője visszautasította a vádat. „A DVD-n két durva rágalmazást fogalmaznak meg rólunk: az egyik, hogy kampányolunk a szcientológusok ellen, a másik, hogy halálos terrorfenyegetéssel illettük őket. Mélységesen felháborító azt sugallni, hogy a BBC kampányt szervez. Miért tennénk?” – teszi fel a kérdést.

Szabad préda

Smith szerint a DVD-n kiadott összeállítást olyan furcsán szerkesztették, hogy egyértelműen arra utaljon, a BBC megfenyegette az egyházat. A Panorama stábja volt az utolsó az újságírók, szerzők és kiábrándult szcientológusok sorában, akiket elragadott az egyház egyik vezérelve, a szabad préda - állította az ügyről a tévés szerkesztő.

L Ron Hubbard, az egyház alapítója, halála előtt úgy rendelkezett, hogy bárki, aki ellenzi a szcientológia tanait, szabad prédának számít, és jogosan átverhető, perelhető és elpusztítható, írja a telegraph.co.uk. Smith szerint ebből tisztán látszik az egyház rágalmazási szándéka.

„A BBC nyilatkozata hibás” – fogalmazott a szcientológusok szóvivője. Egyik tisztségviselőjük, Mike Rinder közölte, hogy az egyház kénytelen volt filmre rögzíteni John Sweeney-t és munkáját, mert a BBC stábja már a forgatás megkezdése előtt elhatározta, negatív képet próbál festeni róluk. „Rájöttünk, hogy előre megírták a történetet, nem hagyták, hogy a tények magukért beszéljenek” – fogalmazott Rinder.