Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Kikezdtek a BBC-vel a szcientológusok

2007.05.14. 13:26
A szcientológus egyház kemény ellenfelet választott magának, mikor vitába keveredett a BBC-vel. A brit közszolgálati csatorna riportere és stábja a szcientológusokról készített egy összeállítást, John Sweeney újságíró azonban elvesztette a fejét forgatás közben, és torka szakadtából üvöltözött az egyház egyik tagjával. A szcientológusok összehangolt médiakampányt indítottak még a riportfilm hétfő esti levetítése előtt.

A BBC visszautasította a vádat, miszerint kampányt szervezett a szcientológus egyház ellen, melyben „halálos terrorfenyegetéssel” illette az egyház képviselőit, írja a telegraph.co.uk. A társaság azután fogalmazott meg cáfolatot, hogy éles vitába keveredett a szcientológusokkal egy, az egyházról szóló riportfilm miatt, melyben a csatorna egy tapasztalt riportere elvesztette a fejét, és egy interjúhelyzetben fél percig szinte artikulálatlanul üvöltözött az egyház egyik tagjával.

A BBC elmarasztalta John Sweeney riportert a kirohanás miatt. „Amit tettem, helytelen és hülyeség volt, nagyon kínosan érzem magam. Cserbenhagytam a stábot és a BBC-t” – ismerte el hibáját Sweeney. „Ez volt a hetedik napom a szcientológusokkal, és eldurrant az agyam. A BBC fenékbe rúgott, de megtarthatom az állásomat” – tette hozzá a telegraph.co.uk kérdéseire válaszolva.

Összehangolt médiakampány

Az egyház a You Tube-ra is feltette a riporter kirohanását, valamint DVD-n is kiadta 100 ezer példányban. A DVD-ket eljuttatták parlamenti képviselőknek és egyházi vezetőknek, hogy elébe menjenek a riportfilmben elhangzó, szerintük ellenük irányuló állításoknak.

A BBC egyes csatornája hétfőn este mutatja be a riportot a Panorama című oknyomozó műsorában. Sandy Smith, a műsor szerkesztője visszautasította a vádat. „A DVD-n két durva rágalmazást fogalmaznak meg rólunk: az egyik, hogy kampányolunk a szcientológusok ellen, a másik, hogy halálos terrorfenyegetéssel illettük őket. Mélységesen felháborító azt sugallni, hogy a BBC kampányt szervez. Miért tennénk?” – teszi fel a kérdést.

Szabad préda

Smith szerint a DVD-n kiadott összeállítást olyan furcsán szerkesztették, hogy egyértelműen arra utaljon, a BBC megfenyegette az egyházat. A Panorama stábja volt az utolsó az újságírók, szerzők és kiábrándult szcientológusok sorában, akiket elragadott az egyház egyik vezérelve, a szabad préda - állította az ügyről a tévés szerkesztő.

L Ron Hubbard, az egyház alapítója, halála előtt úgy rendelkezett, hogy bárki, aki ellenzi a szcientológia tanait, szabad prédának számít, és jogosan átverhető, perelhető és elpusztítható, írja a telegraph.co.uk. Smith szerint ebből tisztán látszik az egyház rágalmazási szándéka.

„A BBC nyilatkozata hibás” – fogalmazott a szcientológusok szóvivője. Egyik tisztségviselőjük, Mike Rinder közölte, hogy az egyház kénytelen volt filmre rögzíteni John Sweeney-t és munkáját, mert a BBC stábja már a forgatás megkezdése előtt elhatározta, negatív képet próbál festeni róluk. „Rájöttünk, hogy előre megírták a történetet, nem hagyták, hogy a tények magukért beszéljenek” – fogalmazott Rinder.