Vilma
3 °C
13 °C

Háború a brit kormány és a BBC között

2003.06.27. 13:06
Válsággá fajult péntekre a brit kormány és a BBC közötti viszály. A világmércének tekintett brit állami médiacsoport ugyanis a csütörtök éjfélben megadott határidőig nem volt hajlandó megkövetni a kormányt az iraki hírszerzési adatok kezeléséről elhangzott egyik igen kedvezőtlen értesülésének közzététele miatt. Pénteki sajtóértesülések szerint a miniszterelnök rágalmazási perre készül.
A baloldali brit kormány hat évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta példátlan médiaháború középpontjában Andrew Gilligan, a BBC katonapolitikai tudósítója áll. A férfi még májusban, meg nem nevezett kormányzati illetékesre hivatkozva azt mondta: valószínűleg a kormány is tudta, hogy nem helytálló az a háború előtti kormányzati közlés, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak. A brit parlament külügyi bizottsága éppen most vizsgálja, hogy a kormány a háború előtt nem élt-e vissza az iraki hírszerzési információkkal, erősítendő a fegyveres beavatkozás politikai és közvéleménybeli támogatottságát.

Campbell az asztalt verte

Alastair Campbell, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tájékoztatási igazgatója - egyben Tony Blair kormányfő személyes szóvivője - a külügyi bizottság meghallgatásán leplezetlen indulattal, az asztalt csapkodva támadta a BBC-t. Campbell azt követelte, hogy az intézmény kérjen elnézést a kormánytól ezért a "megalapozatlan, hiteltelen forrásból származó" közlésért. Cambell később hivatalos levélben is követelte, hogy a BBC közölje: kitart-e Gilligan közlései mellett. A vezető kormányszóvivő azt is követelte, hogy a cég csütörtök éjfélig kérjen elnézést.

Visszautasították

Ehelyett Greg Dyke, a BBC vezérigazgatója és intézményi főszerkesztője rendkívül éles hangú válaszüzenetben utasította vissza a kormány "példátlan nyomásgyakorlását", és közölte, hogy a BBC "nem a Downing Street által szabott határidők szerint dolgozik". Dykes korábban a jelenleg kormányzó Munkáspárt pénzadományozója volt, és kinevezését a konzervatív ellenzék annak idején politikai jellegűként bélyegezte meg. Dyke közölte azt is, hogy kiáll munkatársának közlései mellett.

Diszkrimináció

A pénteki The Sun értesülése szerint a vita súlyos mértékű eszkalálódásának jeleként a miniszterelnöki hivatal rágalmazási pert fontolgat a BBC ellen a bocsánatkérés elmaradása után. A brit sajtóban általános feltűnést keltett az is, hogy Tony Blair - eddig szinte példátlan módon - nem vett tudomást a BBC-ről egy jelentős nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök előző nap közös sajtóértekezletet tartott az állami látogatáson Londonban tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Blair az angolszász sajtónak fenntartott három kérdéslehetőség közül egyiket sem adta meg a BBC tudósítójának; ehelyett az ITV és a Sky brit kereskedelmi tévék, illetve a The New York Times tudósítói kérdezhettek.