Alfréd
-2 °C
2 °C

A tanú halála, újabb BBC-vád

2003.07.27. 16:37
A brit kormány a BBC költségvetésének kurtítását, és a külső szabályozás bevezetését tervezi, írta vasárnapi cikkében a BBC kormányzótanácsának elnöke.
A BBC brit köztelevízió és -rádió kormányzótanácsának elnöke vasárnap felszólította a brit kormányt, hogy ne intézményén álljon bosszút azokért a hibákért, amelyeket a kabinet követett el az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos bejelentések terén.

Nagy-Britanniában a jövő héten kezdődik az a jogi eljárás, amelyben David Kelly védelmi minisztériumi tudományos tanácsadó feltételezett öngyilkosságának körülményeit vizsgálják az iraki fegyverekkel kapcsolatos belpolitikai vita és válság tükrében. Kelly július 18-án, azután követett el szinte bizonyosan öngyilkosságot, hogy kiderült: az iraki fegyverek szakértőjeként, még májusban ő adott a BBC rádiónak háttértájékoztatót, amelynek nyomán olyan tudósítás hangzott el - név nélkül idézett forrásra hivatkozva -, hogy a miniszterelnöki hivatal az iraki katonai beavatkozás támogatottságának növelése végett annak idején manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. Mindebből súlyos konfliktus támadt a kormány és a BBC között.

A botrány miatt a hét végén már megszellőztették a brit kormányfő első számú sajtószóvivőjének és politikai szövetségesének számító Alastair Campbell távozásának lehetőségét, és ismét nyomás nehezedik Geoff Hoon védelmi miniszterre is az ügy kezelése miatt. Korábban felmerült a parlament rendkívüli ülésének összehívása is, ezt azonban Tony Blair miniszterelnök egyelőre nem látja szükségesnek. A tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos közléseket már egy parlamenti különbizottság is vizsgálta, ennek nyomán került nyilvánosságra Kelly neve.

Gavyn Davies, a BBC kormányzótanácsának elnöke vasárnap a The Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében kormányzati fenyegetésekre utal, amelyek egyebek között az anyagi támogatás csökkentésében, Greg Dyke vezérigazgató elmozdításában és a BBC-t ellenőrző szabályozás megváltoztatásában állnak. Valóban szó van a BBC-re vonatkozó általános alapelvek átfogó felülvizsgálatáról, de hét végi kormányközlés szerint ez egyáltalán nem jár az intézmény függetlenségének csorbulásával, és nincs szó semmiféle ellenintézkedésről. Davies szerint ugyanakkor a külső szabályozás bevezetése veszélybe sodorhatja azt a rendszert, amely nyolcvan éve védelmet biztosított a BBC-nek.

Peter Hain, a brit parlamenti alsóház vezére viszont vasárnap a BBC-t bírálta, amely szerinte úgy kezelte az iraki fegyverek ügyét, mint egy bulvárlap. Hain a The Independent on Sunday című lapban új típusú megállapodás megkötését javasolta a kormánynak és a sajtónak, ennek jegyében szerinte a kormánynak kevésbé kellene az információk "csomagolásával" foglalkoznia, a sajtónak pedig a lényegi, bizonyított információkra kellene támaszkodnia.