Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Lemondott a BBC hírigazgatója

2004.07.22. 15:32
Fél évvel a BBC hírszolgáltatását elmarasztaló független vizsgálat közzététele után távozik Richard Sambrook, a közműsor-szolgáltató hírigazgatója. A David Kelly fegyverszakértő öngyilkosságához vezető botrányban felelősnek talált hírszolgáltató két másik vezetője közvetlenül a jelentés után távozott. Sambrook a jövőben a külföldi hírszolgáltatásért felel.
Távozott posztjáról Richard Sambrook, a BBC hírigazgatója - jelentette az MTI. Rövid közleménye szerint Sambrook a jövőben a BBC külföldi rádióadásai és a többi külföldi műsorszórórészleg hírszolgáltatásáért lesz felelős.

Posztján maradt felelős

Sambrook volt az egyetlen a három legmagasabb rangú BBC-vezető közül, aki helyén maradt a David Kelly öngyilkosságának körülményeit vizsgáló Hutton-jelentés nyilvánosságra hozatala után. A fegyverszakértő halála ügyében lefolytatott vizsgálat mindenben a BBC-t találta felelősnek, a kormányzatot teljes egészében felmentette.

A Kelly öngyilkosságához vezető botrányt a BBC egy tavaly májusi adása robbantotta ki. A BBC Radio 4 reggeli műsorában elhangzott riport az iraki tömegpusztító fegyverekről készült titkosszolgálati jelentés tudatos meghamisításával vádolta a brit kormányt. A műsor sugárzása után valóságos háború tört ki a BBC és a kormányzat között.

Kétszeresen felmentve

Blair kabinetje kitartóan tagadta a BBC vádjait - mint a Hutton jelentés és az azóta a fegyverdosszié ügyében lefolytatott, azt sok esetben tévesnek találó, de a kormányzatot ismételten felmentő Butler-jelentés is igazolta, joggal. Ennek ellenére a botrányba belebukott Blair egyik legközelebbi bizalmasa és kommunikációs guruja, Allister Campbell is.

A Hutton vizgálat megállapításai szerint a BBC botrányt kirobbantó riportja téves állításokat közölt - részben a később öngyilkosságot elkövető Kelly szavait is kiforgatva. A jelentés elítélte az információk hitelének szerkesztői ellenőrzési gyakorlatát is. Bár januárban nem mondott le, de ezért a felelősség Sambrookot terhelte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!