Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a BBC hírigazgatója

2004.07.22. 15:32
Fél évvel a BBC hírszolgáltatását elmarasztaló független vizsgálat közzététele után távozik Richard Sambrook, a közműsor-szolgáltató hírigazgatója. A David Kelly fegyverszakértő öngyilkosságához vezető botrányban felelősnek talált hírszolgáltató két másik vezetője közvetlenül a jelentés után távozott. Sambrook a jövőben a külföldi hírszolgáltatásért felel.
Távozott posztjáról Richard Sambrook, a BBC hírigazgatója - jelentette az MTI. Rövid közleménye szerint Sambrook a jövőben a BBC külföldi rádióadásai és a többi külföldi műsorszórórészleg hírszolgáltatásáért lesz felelős.

Posztján maradt felelős

Sambrook volt az egyetlen a három legmagasabb rangú BBC-vezető közül, aki helyén maradt a David Kelly öngyilkosságának körülményeit vizsgáló Hutton-jelentés nyilvánosságra hozatala után. A fegyverszakértő halála ügyében lefolytatott vizsgálat mindenben a BBC-t találta felelősnek, a kormányzatot teljes egészében felmentette.

A Kelly öngyilkosságához vezető botrányt a BBC egy tavaly májusi adása robbantotta ki. A BBC Radio 4 reggeli műsorában elhangzott riport az iraki tömegpusztító fegyverekről készült titkosszolgálati jelentés tudatos meghamisításával vádolta a brit kormányt. A műsor sugárzása után valóságos háború tört ki a BBC és a kormányzat között.

Kétszeresen felmentve

Blair kabinetje kitartóan tagadta a BBC vádjait - mint a Hutton jelentés és az azóta a fegyverdosszié ügyében lefolytatott, azt sok esetben tévesnek találó, de a kormányzatot ismételten felmentő Butler-jelentés is igazolta, joggal. Ennek ellenére a botrányba belebukott Blair egyik legközelebbi bizalmasa és kommunikációs guruja, Allister Campbell is.

A Hutton vizgálat megállapításai szerint a BBC botrányt kirobbantó riportja téves állításokat közölt - részben a később öngyilkosságot elkövető Kelly szavait is kiforgatva. A jelentés elítélte az információk hitelének szerkesztői ellenőrzési gyakorlatát is. Bár januárban nem mondott le, de ezért a felelősség Sambrookot terhelte.