Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hazugságon érték a BBC-t

2004.01.21. 15:57
Kapcsolódók (14)
Hamisan vádolta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentés tudatos meghamisításával a kormányt a BBC - tárta fel a közszolgálati adó Panorama című műsora. A kormányt vádló tavaly májusi riport szerint a kormány tudta, hogy hamis az iraki tömegpusztító fegyverek azonnali bevethetőségéről szóló állítás, az mégis bekerült a dossziéba. A BBC vezetésétől szabad kezet kapó műsor oknyomozása szerint a riport forrása, a később öngyilkosságot elkövető David Kelly fegyverszakértő maga is "napokon, heteken belül feltölthető és telepíthető" tömegpusztító fegyverekről beszélt.
Hamisan állította a BBC Today programja, hogy a kormány tudatosan hamis adatokkal "turbózta fel" az iraki tömegpusztítófegyver-dossziét a közvélemény megnyerése érdekében - írja a Guardian. A BBC-t rendhagyó módon saját gyártású Panorama című tényfeltáró műsora buktatta le.

A szerda este adásba kerülő műsorban levetítenek egy eddig nem sugárzott, a tavaly júliusban öngyilkosságot elkövető David Kellyvel készült interjút. A kormányt hamisan vádló interjú forrásaként a kormány tömegpusztítófegyver-szakértőjeként dolgozó Kellyt azonosították.

A tudós a kiszivárogtatás után végzett magával.

Kelly szerint is bevethetőek voltak a fegyverek

A szerdán adásba kerülő interjúban Kelly maga is közvetlen fenyegetésnek nevezi az iraki tömegpusztító fegyvereket. Azok elmondása szerint "napokon, heteken belül feltölthetőek és telepíthetőek".

Csalásnak bizonyult a "nyelvbotlás"

Andrew Gilligan tavaly májusi riportjában Kellyre hivatkozva - a tudóst a riportban nem nevezte meg - állította, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek 45 percen belüli bevethetőségére vonatkozó adat a kormány nyomására került bele a fegyverdossziéba, bár a kormány is tisztában volt valótlanságával. Később maga is elismerte "nyelvbotlását", de kiállt az anyag valóságtartalma mellett.

A Panorama dokumentumfilmje szerint azonban a vádak egyáltalán nem állták meg helyüket. A BBC vezetésétől teljes szabadságot kapó műsor súlyos hiányosságokat tárt fel a BBC műsorszekesztésében. A túlzottan laza szerkesztői gyakorlat következtében nem szűrték ki a következetlenségeket Gilligan riportjából, nem ellenőrizték megfelelően a tényeket - írja a Guardian a Panorama műsoráról beszámolva.

Függetlenül vizsgálódtak

"A műsor pártatlan, igazságos és pontos lesz" - jelentette ki a BBC News online kiadásának Mike Robinson, a Panoráma szerkesztője. Véleménye szerint ez megerősítheti a brit közvélemény a BBC-be, mint pártatlan és független információforrásba vetett bizalmát.

Van is mit visszaszerezni, a BBC botrány körüli - a Panoramában szintén kritizált - maszatolása jelentős bizalomvesztéssel járt. Nem véletlen, hogy ennek visszaszerzése érdekében a közszolgálati intézmény teljes szabadságot adott a műsornak a tények feltárására. A Panorama adását egyetlen, a Kelly-ügyben szerepet vállaló vezető sem látta eddig - mondta el a BBC belpolitikai szerkesztőségének vezetője, Peter Horrocks.