Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Felségsértéssel vádolják a BBC thaiföldi tudósítóját

2008.06.02. 14:29
Egy magas rangú thai rendőrtiszt feljelentést tett a BBC brit közszolgálati adó dél-kelet ázsiai tudósítója ellen felségsértés miatt - közölte hétfőn a thai rendőrség. A BBC teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, amelyek szerint az újságíró részese egy királyságellenes összeesküvésnek is.

A thai rendőrség alezredese múlt hét pénteken azzal vádolta meg Jonathan Headet, hogy többször is szándékosan kritizálta és megsértette a királyságot tudósításaiban. Az alezredes szerint Head, aki 12 éve tudósít a térségről, Thaksin Shinawatra, puccsal eltávolított volt kormányfővel együtt részese egy királyságellenes összeesküvésnek.

Feljelentésében ennek alátámasztására mellékelt egy fényképet, amin Head a volt kormányfővel mosolyogva kezet ráz egy interjú előtt. Az alezredes közölte: a BBC újságírója közel állt Thaksinhoz, akit eltávolítása előtt többször is azzal vádoltak, hogy nem eléggé hű az uralkodóhoz.

A feljelentésben e mellett még panaszként szerepel, hogy a BBC weboldalán Thaksin fényképét a király arcmása fölé helyezték, valamint, hogy Head egy olyan eseményen volt moderátor, ahol egy thai politikus állítólag felségsértő beszédet tartott.

A BBC vasárnap késő este nyilvánosságra hozott közleményében teljesen alaptalannak nevezte a tudósítója ellen felhozott vádakat. A BBC jelezte: tudják, hogy a rendőrségnek kötelező kivizsgálnia a vádakat felségsértés esetén, és készek teljesen együttműködni a hatóságokkal. Egyelőre a rendőrség még nem döntött arról, vádat emelnek-e Head ellen, és nem is kommentálták az ügyet.

Thaiföldön bárki tehet feljelentést felségsértés gyanújával, amit kötelező kivizsgálni. Az országban 3 évtől 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat az, akit emiatt elítélnek.

Tavaly márciusban tíz éves börtönbüntetést kapott felségsértés miatt egy svájci férfi, aki részeg mulatozás közben festékszóróval fújta le a király öt portréját. Az 57 éves Oliver Jufer később kegyelmet kapott az uralkodótól.  • Vennék
  • Hírek