Viola
-6 °C
-2 °C

Kormányultimátum a BBC online-nak

2004.07.06. 12:10
Év végéig átszervezik a BBC online részlegét - ígérik egy tanulmány javaslataira támaszkodva a brit közszolgálati médium vezetői. A "Graf-jelentés" szerint az online tartalmak legalább negyedét külsősöknek kellene készíteniük, hogy a BBC a teljes körű hírszolgáltatásra koncentrálhasson.
Négy hónapot adott a kormány a BBC-nek, hogy rendezze online részlegének sorait - írja a BBC. A kabinet által megrendelt, hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint a brit közszolgálati médium internetes kiadása több olyan melléklettel is rendelkezik, amik gyakorlatilag semmiben nem különböznek a kereskedelmi versenytársak hasonló szolgáltatásaitól.

Bezárják a Fantasy Football-t
A független szakértő tollából származó jelentés arra is kitér, hogy 2006-ra a BBC online tartalmának legalább negyedét külső beszállítókkal kellene készíttetnie, hogy a teljes körű hírszolgáltatásra, az aktuális ügyekre és az ismeretterjesztésre koncentrálhasson. A jelentés mindemellett két felügyelő kinevezését is szükségesnek látja, akik az interneten publikált BBC-anyagok kikerülését ellenőriznék.

Roló le

A tanulmányt a kormány azért rendelte, hogy kiderüljön, mennyire tartja magát a BBC az eredeti célkitűzéseihez, és milyen hatással van a kereskedelmi médiára. Philip Graf szerint néhány online melléklet túlságosan kommersz, és kevés közük van a deklarált közszolgálatisághoz.

A "Graf-jelentés" alapján Ashley Highfield, a BBC New Media and Technology osztályának igazgatója bejelentette, hogy megszűnnek a bbc.co.uk következő oldalai: "The What's On events", "Fantasy Football", "The Games portal", "The Surfing portal", "The Pure Soap site". Indoklása szerint ezek kereskedelmi hatása nagyobb volt, mint közszolgálati értékük, azt azonban hozzátette, hogy nem mutatta ki a tanulmány, hogy rossz hatással lettek volna a piacra, vagy az online tartalmak versenyére.

Vége lesz a sorozatismertetésnek is
Több BBC oldalt már korábban bezártak, például a "Pénz" rovatnak azért kellett lehúznia a rolót, mert olyan információkat közölt másodkézből, amiket máshol is megtalálhat az olvasó, míg a "Hagyaték" nem vonzott elég érdeklődőt.

Intézkednek

A BBC vezetői üdvözölték a jelentést: "Philip Graf kimerítően és lényeglátóan elemezte a BBC online szolgáltatását, jelentésében hasznos javaslatokat tett a jövőbeni működtetésre és irányításra". A vezetők ígérete szerint a következő hónapokban fontolóra veszik Graf tanácsait, és év végéig meghozzák a szükséges intézkedéseket. A 2003-as adatok szerint a BBC weboldalai több mint kétmillió lapból állnak, és Nagy-Britannia lakosságának körülbelül 43 százaléka tájékozódik a BBC online híreiből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!