Gusztáv
-4 °C
1 °C

A BBC Szlovákiáról: inkább Afrika, mint Európa

2003.05.18. 17:46
A szlovákiai romák helyzetéről közölt elborzasztó képsorokkal kísért riportfilmet a BBC tévé, amelynek stábját Csáky Pál miniszterelnök-helyettes a képsorok tanúsága szerint a cigányok megkülönböztetését firtató néhány kérdés után kidobta irodájából.
A szlovák EU-népszavazás másnapján, vasárnap sugárzott műsor bemutatta, ahogy egy kelet-szlovákiai faluban a cigánytelepről és a "fehérek" lakta részből a gyerekek külön iskolákba indulnak reggelenként. A "fehér" iskola igazgatója a BBC-nek azt mondta: a cigány családokban "lassabban fejlődnek" a gyerekek, ezért kell külön iskolába járatni őket.

Csáky véget vetett az interjúnak

A riportfilm mindkét iskolát bemutatta; a riporter szerint a nem romák által látogatott oktatási intézmény Nyugat-Európában is megállná a helyét, a roma gyerekeké viszont a képsorok szerint gyakorlatilag romokban hever, csakúgy, mint a cigányok lakta telep. A képeken pucér, koszos gyerekek játszottak szeméthegyek tetején, s a kommentár szerint a körülmények "inkább Afrikához, semmint Európához illenek".

Csáky Pál a film készítőinek nyilatkozva pozsonyi irodájában cáfolta a romák megkülönböztetésének tényét, mondván: Szlovákia demokratikus ország, ahol mindenkit egyenlő jogok illetnek meg. Amikor szembesítették a kelet-szlovákiai településen látottakkal, és a helyi iskolaigazgató szavaival, csak annyit mondott, hogy ilyesmiről nincsenek információi, majd levette zakójáról a mikrofont, és véget vetett az interjúnak. A brit riporter szerint a félórásra tervezett beszélgetés három percig tartott a szlovák miniszterelnök-helyettessel.

Megfenyegették a kutatókat

Ismét előkerült a BBC riportfilmjében a szlovákiai roma nők kényszersterilizálásának ügye. Ez először januárban került a figyelem középpontjába, amikor egy brit lap megírta: emberi jogi szervezetek vizsgálatai erős bizonyítékokat tártak fel arra nézve, hogy Szlovákiában valószínűleg sok száz roma nőt tettek meddővé akaratuk ellenére. Amerikai, szlovák és cseh kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "egyes orvosok saját kezükbe vették a roma népesség-gyarapodás megfékezését ... és a hatóságok szemet hunynak e gyakorlat felett" - írta annak idején a The Independent on Sunday.

A tanulmány egyik szlovák társszerzője a vasárnapi BBC-műsorban megerősítette ezt, hozzátéve, hogy az ügy kipattanása óta rendőrségi fenyegetések érik a kutatókat. A riportfilmben az egyik érintett szlovákiai kórház nőgyógyászatának főorvosa azonban cáfolta, hogy bárkit beleegyezése nélkül sterilizálnának, és dokumentumokat mutatott be, amelyeken az ilyen műtéteknek alávetett nők jóváhagyó aláírása szerepelt. Az orvos cáfolta a roma nők intézményes kórházi elkülönítését is, mondván: csak azokat helyezik el külön szobákban, akik esetében ezt higiéniai okok - például a nyilatkozó által gyakorinak mondott hajtetvesség vagy rüh - indokolják.