György
14 °C
24 °C

Nem tartanák életben a fogyatékos csecsemőket

2006.11.14. 16:06
Egy fogyatékos gyerek egy fogyatékos családot jelent, vélik brit nőgyógyászok, ezért újszülötteken alkalmaznának eutanáziát. Az anglikán egyház megvizsgáltatná, milyen hatása van a koraszülöttek gépekkel való életben tartásának. A Vatikán szerint egy ártatlan életet nem lehet csak úgy kiradírozni.

A Vatikánnak nézeteltérése támadt az anglikán egyházzal, miután az lépéseket tett a passzív eutanázia engedélyezésére azokban a ritka esetekben, amikor súlyosan fogyatékos gyerekek születnek, írja az AFP. „Egy ártatlan embert nem lehet csak úgy kiradírozni sem közvetett, sem közvetlen módon” – nyilatkozta Javier Lozano bíboros a Corriere della Sera című olasz napilapnak kedden. „Az eutanázia mindig elfogadhatatlan, legyen szó gyógyíthatatlan betegségről, vagy kisbabákról, akik súlyos hátránnyal születtek” – fogalmazott Barragan, a vatikáni lelkészek egészségügyi dolgozókat segítő tanácsának vezetője.

A londoni Observer című lap hétvégén arról számolt be, hogy az anglikán egyház beadvánnyal fordult egy brit orvosi etikai bizottsághoz, hogy vizsgálják meg, milyen következményekkel jár a koraszülött babák gépekkel való életben tartása. „Bizonyos körülmények között helyes választás lehet a kezelés visszatartása, hogyha lehetséges, valószínű vagy bizonyos, hogy a gyerek életét nem lehet megmenteni” - mondta Tom Butler, Southwark püspöke. „Előfordulhat, hogy egy keresztény számára a könyörület felülírja a törvényt, miszerint az életet mindig meg kell védeni” – érvelt a püspök.

Fogyatékos gyerek, fogyatékos család

A Brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyász Főiskola (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists - RCOG) múlt héten vitára szólított fel, hogy legalizálni kellene-e a súlyosan fogyatékos újszülöttek halálát okozó orvosi beavatkozást, mert szerintük „egy fogyatékos gyerek egy fogyatékos családot jelent”. „Ha megfontolt közbeavatkozással lehetséges lenne az újszülöttek életének lerövidítése, megölése, az érdemben befolyásolná a szülészek döntéshozatalait, és megakadályozná a késői abortuszokat, hiszen sok szülő magabiztosan kockáztatná meg a terhesség folytatását” – vélik a szülészek és nőgyógyászok.

Több szervezet undorral reagált a felhívásra. „Rendkívül aggasztó, hogy orvosok egy kezelési lehetőségnek látják a gyilkosságot. Attól félünk, hogy ha a javaslat valósággá válik, rengeteg szülő elviselhetetlen nyomás alatt lesz, rábólintson-e a saját gyerekének megölésére” – fogalmazott Matthew O'Gorman, a Life nevű magzatvédő szervezet szóvivője. A Fogyatékosok Brit Tanácsa szerint alapjaiban hibás az a feltételezés, hogy a fogyatékos gyerekek élete kevésbé értékes, mint másoké.