Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Homokvár lett Babilonból

2006.04.16. 09:34
Az amerikai csapatok 2003-as iraki invázió után helikopter-leszállót építettek a babiloni romokra, homokzsákjaikat pedig régészeti leletekkel töltötték fel. Egy amerikai tengerésztiszt hajlandó bocsánatot kérni hadserege rongálásaiért, miközben nemzetközi összefogással egy babiloni kulturális központ tervei körvonalazódnak.

Babilon városáról manapság elég nehéz megállapítani, hogy mely részei az ősi romok, és mi az, amit csak a közelmúltban romboltak le, írja az International Herald Tribune. Pedig Babilon függőkertje az ókori világ hét csodájának egyike volt.

Fosztogatók vs katonák

Az iraki invázió után fosztogatók tömege lepte el az ország több mint 10 ezer történelmi műemlékét. 2003 nyarán például egy ékírásos táblát, az egyik legősibb írásos emléket az E-bay-en árverezték el. Régészek szerint azonban Babilon még olcsón megúszta a fosztogatók rohamát. Colonel Coleman amerikai tengerésztiszt úgy véli, hogy ez a katonák jelenlétének köszönhető, hiszen sokkal kisebb kárt okoztak, mintha fosztogatók vették volna birtokba a területet.


Klikk a képre

Colonel Coleman vezette azokat az amerikai csapatokat, amelyek elfoglalták Babilont. A 2000 fős csapat mérhetetlen kárt okozott, mikor felhúzta táborát és helikopter-leszállót épített az ókori templomok romjain. A fel- és leszállás okozta rezgés több ház tetejét lerombolta, a barbár katonák ókori leletekkel tömték meg homokzsákjaikat, mindössze azért, mert így nem kellett messzebb menniük töltelékért.

Colonel Coleman ennek ellenére sajnálja a történteket. A BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy hajlandó bocsánatot kérni az irakiaktól, amennyiben ők erre nyitottak.

A nyugalom városa

Babilon a modern Hilla városának tőszomszédságában fekszik, Bagdadtól 100 kilométerre délre. Hilla a nyugalom szigetének számít Irakban, sem a szunnita felkelők, sem a síita milicisták lázongása nem jellemzi, mitöbb mindkét nép otthonának tekinti várost.

Az Egyesült Államok több csapata jelenleg is Babilon mellett állomásozik, májusban azonban Bagdad északi része felé veszik az irányt, ott várhatóan sokkal több hasznukat veszik majd, mint Hilla környékén. A helyi irakiak szerint "épp itt volt az ideje".

Babiloni vidámpark

Iraki vezetők és az ENSZ illetékesei hosszabb távra terveznek, kulturális központot és élményparkot szeretnének létrehozni Babilonban. A tervek egyelőre nem szólnak arról, hogy mikor esedékes az építkezés, annyi azonban biztos, hogy a város környéke Irak legbiztonságosabb részei közé tartozik. "Szeretném, ha éttermek, ajándékboltok és parkolók épülnének Babilonban" - mondta Emad Lafta al-Bayati, Hilla polgármestere.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete már felkarolta az ötletet, kiadott egy csinos brosúrát, amivel gazdag donorokat szeretne megnyeri Babilon helyreállításának. "A kulturális turizmus az olaj után Irak legfontosabb iparága lehetne" - fogalmazott Philippe Delanghe, az ENSZ megbízottja. "Mielőtt Irak a második Egyiptommá válna, néhány apróságnak kéne még történnie. Ezek egyike a biztonsági helyzet javulása" - tette hozzá.