Klaudia
-3 °C
3 °C

Lemond a kolozsvári egyetem két magyar rektorhelyettese

2006.11.30. 13:14
Bejelentette lemondását a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar rektorhelyettese, az adjunktusok kizárása miatt előállt helyzet ellen tiltakozva. Ezt Magyari Tivadar szociológus, a magyar oktatók szóvivője közölte csütörtökön.

A BBTE magyar tagozatát irányító Salat Levente rektorhelyettes szerda estére hívta össze a magyar oktatók vezetőiből álló testületet, e grémium előtt jelentette be Nagy László kollégájával együtt, hogy lemondanak a BBTE vezetőségében betöltött funkciójukról. Csütörtökön délelőtt pedig hivatalos levélben tájékoztatták az egyetem rektorát visszavonhatatlan döntésükről.

Másoknak nem javasolják

Magyari Tivadar szerint a tanácskozáson szóba került a magyar oktatók esetleges tömeges lemondása is, ugyanis korábban olyan javaslatok hangzottak el, amelyek azt szorgalmazták, hogy a kari tanácsokban és tanszékeken vezetői funkciót betöltő személyek, váljanak meg posztjuktól.

A szóvivő szerint azonban a tanácskozáson az az általános vélekedés alakult ki: nem javasolják, hogy tanszékén kollégáival való egyeztetés nélkül bárki is lemondjon. Az oktatók többség ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy az oktatással járó napi teendőket továbbra is ellássák.

A BBTE magyar oktatói egy öttagú testület létrehozásáról is döntöttek. Magyari Tivadar, aki tagja ennek a bizottságnak, közölte: megpróbálják felvenni a kapcsolatot az egyetem román vezetőségével annak reményében, hogy sikerül feléleszteni a megszűnt párbeszédet.

Nem adják fel a napi teendőket

Nincsenek azonban illúziói azok után, ahogy a magyar tagozat különböző küldöttségeihez vagy Salat Leventéhez viszonyult Nicolae Bocsan, a BBTE rektora. Ez a testület koordinálja majd körülbelül egy hónapig a magyar tagozat tevékenységét. Magyari leszögezte: nem áll szándékukban feladni a napi teendők elvégzését, hiszen nem kívánják megbénítani az oktatási folyamatot.

Az MTI azon kérdésére, hogy a magyar tagozat bojkott-kísérletéről van-e szó Magyari elmondta: a két rektorhelyettes döntése mindenképpen nyomásgyakorló és figyelemfelkeltő lépés. A további tervekről elmondta, hogy ez a testület megpróbálja kialkudni azt, hogy a jövendőbeli két magyar rektorhelyettes hatásköre átalakuljon. Eddig ugyanis Salat Levente és Nagy László a rektorátus szerkezete miatt csak mellékes teendőként foglalkozhatott a magyar tagozat vezetésével. Magyari szerint két magyar utódot csak akkor neveznek ki, ha ez a feltétel teljesül.

Nem multikulturális

A BBTE két rektorhelyettese azt követően döntött így, hogy a hét elején a felsőoktatási intézmény legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus úgy döntött, kizárja az oktatói testületből Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat.

Az utóbbi kettő az önálló állami magyar egyetem visszaállításáért és a BBTE-n önálló magyar karok létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetői. Kizárásukról azt követően határoztak, hogy Hantz Péter a BBTE több épületében magyar nyelvű táblákat helyezett el. A BKB-sok azt kifogásolják, hogy a kolozsvári állami egyetem nem multikulturális intézmény, ahogyan azt a vezetőség állítja.