Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Invázió a strand ellen

2002.02.19. 06:39
Egy brit katonai egység lerohant egy békés délspanyol strandot, ugyanis a harcosok elnézték a célpontot. A "sajnálatos és kínos" incidensért a brit védelmi miniszter elnézést kért, a spanyolok nem szívták mellre a bakit.
Nagy-Britannia hivatalosan cáfolta, hogy megkísérelte volna lerohanni Spanyolországot, amikor felfegyverzett brit haditengerészek figyelmetlenségből egy Gibraltárhoz közeli délspanyol strandon hajtottak végre partraszállást.

A brit védelmi minisztérium hétfőn bocsánatot kért Madridtól a vasárnap történt "sajnálatos és kínos" incidensért, amely - hangoztatta - mindössze öt percig tartott.

A minisztérium szóvivője szerint vélhetően térképolvasási hiba történt, amit a helyi rendőrség is érthetőnek tart, hiszen nehéz eligazodni a rosszul jelölt tengerparti szakaszon, különösen olyan rossz időben, mint amilyen az "akció" idején volt a környéken.

Majdnem Omaha beach

A spanyol sajtó beszámolói szerint a napfürdőzők nagy szemet meresztettek, amikor egyszer csak aknavetővel és géppisztollyal felfegyverzett tengerészgyalogosok egy csoportja "érkezett" csónakokon a brit gyarmathoz közeli La Línea de la Concepción spanyol város strandjánál egy közelben álló brit hadihajóról, kissé távolabb pedig ejtőernyősök potyogtak az égből. Gibraltári halászok és helyi lakosok kézzel-lábbal a katonák értésére adták, hogy spanyol területen vannak, mire a jövevények meg is hátráltak.

Az "operettinvázióban" mintegy 20-30 tengerészgyalogos vett részt az afganisztáni misszióra tartó Ocean nevű helikopterhordozó hajóról. A katonáknak a brit felségterületet képező Gibraltárban kellett volna gyakorolniuk a partraszállást és a harcot egy képzelt ellenséggel - jelentette az AP.

Kényes időpontban történt

A véletlen behatolás eléggé kényes időpontban történt, mert perdöntő szakaszba érkeztek az 1704 óta brit uralom alatt álló terület jövőjéről zajló spanyol-brit tárgyalások, ezzel együtt a tévedés olyannyira nyilvánvaló volt, hogy a spanyol hivatalos részről sem "szívták mellre" a dolgot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!