Szilárda
0 °C
6 °C

Lézerrel ijesztenék el a légtérsértőket

2005.04.12. 11:48
Megelégelte a Pentagon, hogy alkalmanként harminc-ötvenezer dollárért vadászrepülőkkel üldözze el a légtérsértőket Washington zárt légteréből. A költséges bevetések helyett lézersugárral figyelmeztetnék a pilótákat a légtérsértésre. A lézeres technikát eddig különösen veszélyesnek tartották, mert megvakíthatja a pilótákat. Fél éve még attól tartottak, a terroristák vethetik be a lézersugarakat, hogy így okozzanak tömegszerencsétlenséget.

Lézerrel villantana a Washington feletti légtérzárat megsértő pilóták szemébe a Pentagon. Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) szakemberei szerint a lézeres elterelőrendszer 30-45 napon belül üzembe helyezhető, írja az AP.

Költséges ijesztgetés

Washington felett 2001- szeptember 11-ét követően hirdettek légtérzárat. A védett terület egy huszonöt kilométer sugarú kör, melynek központja a Fehér Ház szomszédságában álló Washington emlékmű. A légtérzárat az elmúlt három és fél évben számtalan kisgép sértette meg, többnyire figyelmetlenségből.

A légtérsértők nagy része rádiós figyelmeztetésre elhagyta a területet, mégis viszonylag gyakran kellett riasztani a vadászgépeket, amik aztán katonai reptereken kényszerítették leszállásra a kisgépeket. Az F-16-osok bevetése azonban alkalmanként 30-50 ezer dollárjába kerül az amerikai államnak.

Vakítani nem akarnak

A lézeres figyelmeztetőrendszer ennél lényegesen olcsóbb megoldás lehet, azonban számtalan biztonsági kockázatot is magában rejt. Az Egyesült Államokban a múlt évtől kezdődően elszaporodtak azok az esetek, amikor leszálláshoz készülő gépek pilótáit lézersugárral vakították el. Akkor a szövetségi hatóságok azon aggódtak, hogy a technikát terroristák vethetik be, hogy így okozzanak tömegkatasztrófát.

Az AP összegzése szerint tavaly november óta száznál is több hasonló esetet vizsgált ki az FBI. Legutóbb márciusban egy New Jersey-i férfi ellen indult eljárás, aki egy kisgép pilótáját vakította el egy erős, zöld színű lézerrel.

A NORAD illetékesei szerint a Washington körzetében bevetni tervezett lézersugár a vizsgálatok szerint nem káros a szemre, még rövid időre sem vakítja el a pilótát. Az amerikai magánrepülő-pilóták érdekvédelmi szervezete, az AOPA bízik benne, hogy a NORAD nem téved. "Egy ilyen rendszernek teljesen biztonságosnak kell lennie a pilótákra nézve. Nem okozhat látáskárosulást, és azt is biztosítani kell, hogy a gép vezetője egy pillanatra se veszítse el figyelmét" - nyilatkozta az AP-nek Chris Dancy, az AOPA szóvivője.