Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Economist: Orbán, a szégyentelen vesztes

2002.06.17. 12:12
Választási csalással vádolja a baloldalt a szégyentelen vesztes - írja szombati számában az Economist. A brit gazdasági hetilap szerint Orbán populizmusa jelentős változást hozhat a magyar politikai életben. A lap kiemelten foglalkozik a magyar költségvetés helyzetével, jelezve, hogy Medgyessy Péternek - akit unalmas bankárként jellemeznek - saját gazdasági ösztöneivel szemben kell cselekednie.
Bár a választási csalás a hatalmon lévők kiváltsága, a választásokon vesztes Orbán Viktor mégis szégyentelenül kiáll a szavazatok újraszámlálását követelő népi kezdeményezés mellett - írja az Economist című brit gazdasági hetilap. Április 21-e után új szlogen jelent meg Budapest falain: csaltak, ami a cikk szerint jelentős változást hozhat a magyar politikában, mert a volt miniszterelnök tömegmozgalommá szervezi a magyarországi jobboldalt.

Kommunista sejtek

Orbán a választások első fordulójának elvesztése után váltott át a populizmusra, és most rendszeres tömegrendezvényekre tett ígéretet új, pártok feletti jobboldali tömegmozgalma élén - írja a lap. A Hajrá Magyarország! mozgalom már nevében is Berlusconi Forza Italiájára emlékeztet. Orbán május 7-én a budai várban tartott nagygyűlésén polgári körök, némiképpen a kommunista sejtekre emlékeztető csoportok létrehozására szólította fel híveit - írja az Economist.

Medgyessy unalmas

Orbánnal szemben Medgyessyt unalmas figuraként jellemzi a cikk. Orbán kabinetje tele volt fanatikus, vakbuzgó emberekkel, ezzel szemben az új kormány inkább politikához kevéssé értő technokratákból áll - írja a lap. Medgyessy, bár 1988-89-ben miniszterelnök-helyettes, 1996-98 között pénzügyminiszter volt, foglalkozását tekintve nem politikus, hanem bankár - jegyzi meg a cikkíró.

Orbán populizmusára válaszul Medgyessy új, nagyobb felelősséget biztosító szabályokat állít fel - véli az Economist. A jobboldal vádjaira reagálva a szocialisták több esetben is csalással gyanúsítják a leváltott kormányt, ezek közül a lap 12 állami tulajdonú mezőgazdasági szövetkezet eladását emeli ki. A vádaskodás azonban nem oldja meg a költségvetés helyzetét.

Ösztöneik ellen kell cselekedniük

Az Orbán kabinet választások előtti és utáni költekezési kedvének köszönhetően a költségvetési hiány öt hónap alatt elérte az egész évi tervezet négyötödét - írja az Economist, hozzátéve, hogy a szocialisták további 190 milliárd forint elköltésére tettek ígéretet száznapos programjuk keretében. László Csaba pénzügyminiszter szerint fellelhető a költségek fedezete, ehhez azonban komoly kompromisszumokra van szükség - zárja magyarországi tudósítását az Economist.