Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Economist: Orbán, a szégyentelen vesztes

2002.06.17. 12:12
Választási csalással vádolja a baloldalt a szégyentelen vesztes - írja szombati számában az Economist. A brit gazdasági hetilap szerint Orbán populizmusa jelentős változást hozhat a magyar politikai életben. A lap kiemelten foglalkozik a magyar költségvetés helyzetével, jelezve, hogy Medgyessy Péternek - akit unalmas bankárként jellemeznek - saját gazdasági ösztöneivel szemben kell cselekednie.
Bár a választási csalás a hatalmon lévők kiváltsága, a választásokon vesztes Orbán Viktor mégis szégyentelenül kiáll a szavazatok újraszámlálását követelő népi kezdeményezés mellett - írja az Economist című brit gazdasági hetilap. Április 21-e után új szlogen jelent meg Budapest falain: csaltak, ami a cikk szerint jelentős változást hozhat a magyar politikában, mert a volt miniszterelnök tömegmozgalommá szervezi a magyarországi jobboldalt.

Kommunista sejtek

Orbán a választások első fordulójának elvesztése után váltott át a populizmusra, és most rendszeres tömegrendezvényekre tett ígéretet új, pártok feletti jobboldali tömegmozgalma élén - írja a lap. A Hajrá Magyarország! mozgalom már nevében is Berlusconi Forza Italiájára emlékeztet. Orbán május 7-én a budai várban tartott nagygyűlésén polgári körök, némiképpen a kommunista sejtekre emlékeztető csoportok létrehozására szólította fel híveit - írja az Economist.

Medgyessy unalmas

Orbánnal szemben Medgyessyt unalmas figuraként jellemzi a cikk. Orbán kabinetje tele volt fanatikus, vakbuzgó emberekkel, ezzel szemben az új kormány inkább politikához kevéssé értő technokratákból áll - írja a lap. Medgyessy, bár 1988-89-ben miniszterelnök-helyettes, 1996-98 között pénzügyminiszter volt, foglalkozását tekintve nem politikus, hanem bankár - jegyzi meg a cikkíró.

Orbán populizmusára válaszul Medgyessy új, nagyobb felelősséget biztosító szabályokat állít fel - véli az Economist. A jobboldal vádjaira reagálva a szocialisták több esetben is csalással gyanúsítják a leváltott kormányt, ezek közül a lap 12 állami tulajdonú mezőgazdasági szövetkezet eladását emeli ki. A vádaskodás azonban nem oldja meg a költségvetés helyzetét.

Ösztöneik ellen kell cselekedniük

Az Orbán kabinet választások előtti és utáni költekezési kedvének köszönhetően a költségvetési hiány öt hónap alatt elérte az egész évi tervezet négyötödét - írja az Economist, hozzátéve, hogy a szocialisták további 190 milliárd forint elköltésére tettek ígéretet száznapos programjuk keretében. László Csaba pénzügyminiszter szerint fellelhető a költségek fedezete, ehhez azonban komoly kompromisszumokra van szükség - zárja magyarországi tudósítását az Economist.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?